Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Manolo_Beltrán Margarita_de_Borbon_y_Borbón Mentha_stagnalis Miguel_Alonso_Calvo Mil_12 Mapache_boreal Mexicaspis_azteca Maria_Leopoldina_de_Austria Messerschmitt_163 Prioria Ray_Mears Gregorio_de_Illiberis Prueba_quimica Los_pitufos_(desambiguacion) Raffaella_Carrá Raión_de_Onufrivka Micras Ramón_Adrián_Araújo Raúl_Patiño Macaca_siberu Luis_de_la_Cruz_Goyeneche Mawla Mezquita_Roja Gran_Priorato_de_las_Galias Mecanica_Analitica Magdalena_de_la_Tour_d'Auvergne Pérez-Mor. Mickey_Charles_Mantle Mafioso_rap Publio_Mummio_Sisenna Reencarnacion Rabidosa Línea_Brunig_Napf-Reuss Rafael_Benjumea_Burin Queso_cottage Línea_15_(Metro_de_São_Paulo) Metacoryna_acobyi Pterostemma_antioquiense Micromania_(moth) Mausu_Promotion Menafra Raión_de_Stolin Mesembryanthemum_pinnatum Premio_Nacional_de_Historia_de_España Maria_Belén_Recio_Cuevas Puestos_de_venta Microrregion_de_São_Lourenco Regimiento_Reforzado_n_º_14_"Aysén" Los_carinositos_viajan_a_Bromilandia Ramiro_Matamoros Mexico_americanos Manuel_Domínguez_Sánchez Proyección_gnomónica Megaerops_niphanae Preparación_extemporanea

html map