Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Paleolítico_Inferior_Arcaico Perro_de_agua_espanol Phrynobatrachus_steindachneri Oblast_de_Khmelnitsky Pierre_Alfred_Deseglise Museo_Nacional_de_Fotografia Oligosarcus_acutirostris Nestor_Susaeta Palatalizaciones My_Boy Núnez_(Buenos_Aires) Palabra_(computacion) Pcap Piliocolobus_tholloni Parque_Nacional_Islas_de_la_Bahia_Keppel Nakiri_bochō Nyugat_Dunantul Ocas_de_Meidum Paul_Ambroise_Valery Oops!..._I_Did_It_Again No_Holds_Barred_(película_de_1989) Pena_capital_en_la_ciudad_del_vaticano Nicolas_Diez_de_Benjumea Partido_Nuevo_Komeitō Patronato_(Santa_Maria) Periapside Phyllotreta_dilatata Obie_Bermudez Pivovarna_Laško Nialamida Penales Organizacion_del_régimen_oligárquico_argentino_y_breve_contexto_historico Podgorje Pantografo Pañuelo_palestino Persea_lingue_var_palustris Papa_Benedicto_XI My_Wave Pleomele_aloifolia NPL Música_profana Nisa_(mitología) Paraíso_(Cartago) Perca_del_Nilo Médaille_militaire Niacinato_de_xantinol Pierre_Kœning Oekusi PMC_F.C. Palacio_de_los_Deportes_de_la_Universidad_Nacional_Autónoma_de_Honduras Patrás Patrick_Russell_(herpetologo) Noyen-sur-Sarthe Pimiento_negro Ochodaeus_congoensis

html map