Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Rock_'n'_Roll_(album_de_John_Lennon) Roberto_Sosa_(futbolista) Treiles_del_bio_bío SINTERGÉTICA Fuerte_Apache_(banda) Iglesia_de_Santa_Maria_la_Mayor_(Arevalo) Rochester,_Michigan Municipio_de_Tunbridge_(condado_de_DeWitt,_Illinois) Fugitivos_(álbum) Iglesia_de_San_Francisco_(Loja) Freeter Gisèle_Casadesus Indice_sinonimico_de_la_flora_de_Francia Municipio_de_Paradise Ingenieria_genetica Municipio_de_Highland_(condado_de_Lincoln,_Dakota_del_Sur) Municipio_de_Union_(condado_de_Wright,_Misuri) Giovana_Irusta Ryan_NYP Rio_Verde_de_Mato_Grosso Ruta_N_31 Gelvécourt-et-Adompt Germán_Molina_Morel Rincon_del_gato Municipio_de_Warwick_(Dakota_del_Norte) Ruta_31-CH Municipio_de_Mount_Lebanon_(condado_de_Allegheny,_Pensilvania) Gen_maestro Richard_Achilles_Ballinger Reino_Lunda Giro_di_Puglia Tura_Satana Robres_(Huesca) Municipio_de_Ottumwa_(condado_de_Coffey,_Kansas) Trémoulet Getafe_C.F._"B" Gasoil_(grupo_musical) FreeSBIE Fyodor_Andreyevich_Matisen Reinhard_Mohn Richmond_International_Raceway Rouvroy-les-Merles Givry_les-Loisy Municipio_de_Round_Mound_(condado_de_Osborne,_Kansas) Indira_Vizcaino_Silva VIII_Distrito_de_Paris Iglesia_de_Nuestra_Señora_de_las_Nieves_(Bogotá) Gibralgalia Republica_Socialista_Soviética_de_Kazajistan Gijon_FS Industria_azucarera Río_Yili Rolando_Carlos_Schiavi Universidad_de_Heidelberg_Heidelberg_Center_para_América_Latina Rhinerrhiza

html map