Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Elecciones_Generales_de_5_de_marzo_de_1893_en_Espana FC_Slovácká_Slavia_Uherské_Hradiště Fayetteville_(Tennessee) Episodios_de_Médico_de_familia El_Ángel_de_Queens Estación_de_Pola_de_Lena Felipe_Benítez_Reyes Ernestina_Ascensión_Rosario Espectros_(Stargate) Federación_Centroafricana_de_Fútbol Elizabeth_la_edad_de_oro Festival_Nacional_de_Peñas_de_Villa_Maria El_Caminero_(estacion_de_Metrobús) Figulus_nitidulus Engrish El_Doctor_baila Epécamps Feliz_(Río_Grande_del_Sur) Euphaedra_(Xypetana)_mirabilis Espana_en_el_Campeonato_Mundial_de_Atletismo_de_2001 Elaeophorbia_drupifera Elatia Edward_Meryon_Wilson El_Dorado_(cómic) Estación_del_Norte_(San_Sebastian) Flor_de_cielo_castellana Extrañeza_(física) Fodiator Episodios_de_Oban_Star-Racers El_pan_nuestro_de_cada_día Elecciones_legislativas_2005_en_Japon Estaciones_cuaresmales Ferrobaires Foro_cultural_provincia_de_el_bierzo Fermín_Lafitte Francisco_II_Gonzaga Espíritu_de_las_Navidades_Pasadas Estrees_Saint-Denis Eppe_Sauvage Fitogeografía Erase_una_vez..._el_cuerpo_humano Estadio_Cacique_Jamundí Fabián_Andrés_Vargas_Rivera Escudo_de_Badiraguato Escolanía Francisco_Morazán_(Honduras) Estacio_de_Puente_de_Vallecas Facciosos Federación_Mexicana_de_Fútbol El_Cuy_(personaje) El_muneco_de_nieve_(cuento) Fools_Gold/What_The_World_Is_Waiting_For Elsa_"Tata"_Quiroz El_único Francisco_Melivilú_Henríquez

html map