Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Eugeni_Bregolat_i_Obiols Eflorescencia_(dermatología) Escudo_del_Reino_Unido El_único Fenilureas El_Club_de_los_Martes Euporia_(luna) Ephel_Dúat Estación_Stroeder Escudo_de_Estado_de_Palestina El_Común_de_los_pecheros_de_Soria Fibrado_tangente Epullen Escuadron_patineta Expocómic Ferrieres_(Mancha) Estado_de_venezuela Estatua_de_Nenkheftka Estadio_Sergio_Leon_Chávez El_efecto_mariposa_(pelicula_de_1995) Euphonia_bicolor FC_Tekstilshchik-Telekom_Ivanovo Elecciones_generales_del_Perú_(1962) Exposición_Filatélica_Nacional_(Espana) Ezio_Oliva El_motin_del_Bounty Francois_Modesto Eslovaquia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Nagano_1998 Fernando_Carlos_de_Habsburgo El_muro_fronterizo._Espacios,_instrumentos_y_actores_para_un_diálogo_constructivo_entre_Mexico_y_Estados_Unidos._Avances_de_una_publicacion Expediente_X:_Enfréntate_al_Futuro Escuela_Politecnica_del_Ejército Elecciones_Autonomicas_Andaluzas_de_1982 El_Conejito_Atómico Estados_inexistentes_en_los_sellos_postales Fragile_(Yes) El_grito_de_la_juventud Elecciones_generales_de_España_de_1986 En_portada_(Chile) Eupatorium_sophiaefolium Esteban_el_póstumo_de_Hungria Epidendrum_brachycladium_var._crassipes Estacion_Espacial_Internacional Fleury_Merogis FPMPMI El_genio_del_cristianismo Fabricacion_asistida_por_computadora Emperador_Zhengtong Extinción_masiva_del_Holoceno Emperador_Duzong_de_Song Ermita_del_Socorro_(Güímar) Enrique_Enríquez_Pimentel Fortaleza_de_Mehrangarh Estadio_Dr_Osvaldo_Baletto Francesc_Carreras_i_Candi

html map