Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Bulbocapnos_tuberosus Bulerias_(flamencas) Carne_de_cañon Cantón_de_Arthez-de-Béarn Canon_Automático_Tipo_99_20_mm Carlos_Kiese Beilul Burro_salvaje_africano Chalaud Casa_de_Camps Campo_de_prisioneros_de_Lapusnik Castrillo_de_Matajudios Boston_Common Carnaval_de_Astorga Cerro_de_las_Carreras Bonners_Ferry_(Idaho) Año_909 Banda_Sinfonica_Juvenil_Simon_Bolívar Cd._Valles Carlo_Marochetti Centrosema_biflorum Benamiel Año_1317 Castillo_de_Cartaya BD_08°2823_c Centonizacion Brocciu Bulla_Regia Canguro_arboreo Carex_austroalpina Campeonato_de_Primera_División_1929_(Venezuela) Basílica_menor_de_Santa_Engracia_(Zaragoza) Being_for_the_Benefit_of_Mr_Kite Brie_sous-Barbezieux Casuarina_littorea Ceferino_Gonzalez_y_Diaz_Tuñon Beat-frequency_oscillator Banda_sonora Bosra Batallas_de_Mohacs Cazadores_nocturnos Bakufu_de_Tokugawa Bahia_de_Cardiff Biblioteca_marciana Castillo_de_Eramprunya Año_457_adC Candelaria_(Madalena) Castropol_(Asturias) Bandera_de_noreña Calle_7_(novena_temporada) Campanula_rotundifolia_var._malyi Baculario Casas_de_Jordan Campeonato_Europeo_de_Gimnasia_de_2007 Catálisis_ácido-base

html map