Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Zacarias_(São_Paulo) Zacmutul Vasilivka ARC_2013 Choco Washington_(D.C.) Wikiconcurso Chloropsis_cochinchinensis Chia_(Municipio) Wagner_Werk_Verzeichnis Abies_douglasii_var_macrocarpa Châteaumeillant Al-Bourj_FC Academia_de_Ciencias_Policiales Voivres_lès_le-Mans Viveros_(Albacete) Achille_Buysse Administración_municipal Vilters-Wangs Vansterpartiet Chāndogya-upaniṣad Abadia_de_San_Andres_de_Espinareda Air_Pullmantur Collsuspina Clásico_del_Sur_Peruano Xian_Pu Vii_distrito_electoral_federal_de_guanajuato Colegiata_de_Santa_Maria_Magdalena Vassili_Poyarkov ASW Aceraius_kikutai Zygomaturinae Cierre_velcro Adilly Ciudad_de_Rodas Abdourahman_waberi Chu-Teh Contrarrecíproco Vietato Zulú_(película) WRC Aerodromo_Caleta_Olivia Victor_Garcia_Anton Clonas_sur_Varèze Conejo_europeo Will_Durant Condado_de_houston Abdallah_ben_Abderrahmán_Ebn_Alabar_Alcodai Circus._mas_dificil_todavía Vescles Academia_militar_de_estados_unidos Acento_latente Acorus_europaeus Valperga_Canavese Yarala

html map