Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Int_80h Larrea_tridentata Janine_Tugonon Lafarre Lista_de_concellos_de_La_Coruna Kim_Geun-tae Juan_Pablo_Gamboa Isabel_II_(1856) Javerlhac_et_la_Chapelle_Saint-Robert Kamanché Karl_Leiter Liga_BBVA_Primera_División_de_España_2010/11 Juegos_Olímpicos_de_Río_de_Janeiro Jane_Greer Juan_Rafael_Mata_Lafuente Integral_(revista) Lisle-en-Barrois La_Neuville_Chant_d'Oisel Kars_(Rusia) Invierno_volcánico Jose_Agustin_Ibáñez_de_la_Rentería Juan_Garro Ladigesocypris_ghigii Jeanneretia Januaria_Princesa_de_Brasil Jenni_Dahlman Kitalpha Jardín_botánico_de_Birmingham_(Alabama) Juegos_Asiaticos_de_1978 Kenneth_Paniagua KV_13 Julio_Bolbochan Josep_Fontana_Lazaro La_Nación_(Bs_As.) Joachim_Witt Jose_Mariano_Calderon Joffrey_Baratheon La_Saga_del_Clon José_Luis_Gomez_Garcia Juan_Hunyadi Jesús_Delgado Liga_Mexicana_de_Béisbol_2014 José_Anacleto_Montt_Goyenechea La_ambicion_de_Oda_Nobuna Islam_en_Arabia_Saudita Lavanderia La_hora_mágica Irish_pound Julio_Cesar_Sánchez_Padilla John_Barrow Ismael_Alvarado Las_Cevennes La_Virgen_y_el_Niño_con_santos_(Veneziano) Leccionario_9 Lista_de_personas_en_sellos_de_Espana

html map