Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Méndez_Sosa New_Zealand_Herald Personalización_de_imágenes Museos_de_la_Universidad_de_Alabama Pisonia_ambigua NGC_335 Pi_i_Margall Polterabend Polypodio North_American_Aviation,_Inc NGC_1 Nishi-Tokyō_(Tokio) Navalho Nicolas_Avellaneda_y_Tula Museo_de_Arte_Contemporaneo_de_la_Universidad_de_Sao_Paulo Pan_de_jamón Omamno Palacio_Otalora-Guevara N-121-A Palacio_Ortiz_Basualdo_Anchorena Oscar_Gacitúa_Weston Pornografía_dura Pica_(lanza) North_American_X_15 Niño_Planeta PR_A1 N._Sriram_Balaji Museo_del_Tabaco Paseo_de_sant_joan Patriotas_F.C Palacio_de_Antonio_de_Mendoza Pedagogía_moderna Pierre_Choderlos_de_Laclos OKB-301 Pedro_Peirano Pedro_Henriquez_Ureña On_screen_display Panaitolikos Patricio_González_(director) Odontota_dorsalis Perigny Penarroya-Pueblonuevo_(Cordoba) Palacio_de_cristal_del_retiro Pita_(botánica) Plaza_Agustín_Pedro_Justo Palafrugell_(Gerona) Orgonita Nucleotido_trifosfato Muy_Antigua_Venerable_y_Dominicana_Cofradía_Penitencial_y_Sacramental_de_la_Santa_Vera_Cruz_de_Nuestra_Señora_Madre_de_la_Iglesia,_del_niño_Jesus_y_de_la_Resurreccion_de_Cristo_(Palencia) PNAS Perfect_Castaway Oxido_de_titanio(IV) Ovalo Paris_Première Paul_Theron_Silas

html map