Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Hirogeno Hacienda_Pública Hector_Hernandez Hugo_Claus Henri_Lagriffoul Atajo_de_goodale Annay_(Nievre) Asociacion_para_la_organizacion_de_ferias_y_certámenes_discográficos Hans_von_Marées Ares Andres_Garcia_La_Calle Aviación_de_Litoral_Fluvial_Argentino Astérix_en_los_Juegos_Olímpicos Morvedre Guillermo_Hernangómez_Heredero Heineken_Cup Mini_espias_2_La_isla_de_los_sueños_perdidos Hugo_Martinez_González Artemisia_abrotanoides Asociación_Española_de_Esperanto Arbutus_turbinata Honda_S2000 Morbius Heterostraci Mortadelo_y_Filemón_Maastrich_.._Jesus Hipoxia_hipobárica Aramendía_(España) He_176 Muley_Mohamed Apple_Mighty_Mouse Guájar-Fondón Hipias_de_Elide Arthrobacter Hierba_de_los_locos Apolonia_Fier Minerva_(diosa) Monumento_natural_de_las_Grutas_de_Cristal_de_Molinos Guaraní_paraguayo Antonio_Iborra_Iborra Gulo_gulo_albus Arnaldo_Carrasco Morane-Saulnier_MS_230 Misuri Hydrangea_radiata Monocasial Monomma_uniforme Anthicidae Athlétic_club_arlésien Himno_nacional_de_la_Republica_de_Kirguistan Hawaiian_Volcano_Observatory Andres_Avelino_Cáceres_Dorregaray Avraham_tehomi Andrei_Nikolaievitch_Tupolev INICTEL Grupo_de_Ejército_A

html map