Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Cumbre_de_Riga_de_2006 Cydista Diócesis_de_Tarahumara Demetrios_Petrokokkinos Copa_de_Egipto_2008–09 Ana_Lucía_Reis Alismorkis_furcata Cristian_Ivanobski Círculo_Argentino_de_Periodistas_Agrarios Ducado_de_Seo_de_Urgel Cristales_Estelares Dióscoro_Teófilo_de_la_Puebla_Tolin Alignan_du_Vent Critérium_Molson_du_Québec Cyphon_ponticus E_Rotic Donald_Cerrone David_Bellion Division_del_Norte_(Mexico) Cygnus_Black Cosne_Cours_sur_Loire Diputacion_de_Lerida Damallsvenskan E.ON_Rusia Conversion_analogica/digital Cántiga_de_amigo Dióxido_de_pentacarbono Cyclichthys_spilostylus Cortilandia Disco_de_acrecimiento Core_fonts_for_the_web Dialectica_de_la_Ilustracion Amores_Dormidos Alianza_Electoral_Peru_2000 Corinto_cauca Cuauhtlatoa Corcolen_blanco Crepis_tectorum_var._elata Dieffenbachieae Dichotomius Copa_Ricardo_Aldao Edificio_del_Ateneo_Mercantil Daniel_Quintero_Peña Cosme_Barrutia Cristóbal_de_la_Sierra_(Salamanca) Déjà_Vu_(canción_de_Gustavo_Cerati) Coprincipe Convento_del_Corpus_Christi Código_de_honor Alfonso_Baeza Departamento_de_lambayeque Dios_uranio Distrito_de_Bukomansimbi Almutaster_pauciflorus Dialecto_centroamericano

html map