Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Zenón_de_Citio Zar'Roc Virgil_Walter_Earp Zajar_Pashutin Wolfgang_Vogt_Ekkernkamp Chechu_Moltó Aculco_(estado_de_México) Cis_cheesmanae Claudia_di_Girolamo Agalychnis_moreletii Africaleurodes_coffeacola Vendhya Adoracion_de_los_Pastores Yacoraite Aceron Condado_de_Huelva Clan_Douglas Zenón Yasion Xirivella2 Zonitoschema_rhobompana Wario_Land_The_Shake_Dimension Consejo_Regulador_de_las_Denominaciones_de_Origen_Jerez-Xérès-Sherry_y_'Manzanilla_Sanlucar_de_Barrameda' Yatate Abel_Martínez_Durán Vila_Nova_de_Sao_Pedro Villanueva_de_San_Juan Abades_(segovia) Charnela Adriaen_Hysebrant Vernon_A._Walters Vahid_Yusuf_oğlu_olekbərov Colera_de_los_pollos Wahlenbergia_stenocalyx Zanthoxylum_culantrillo Villalman Colonia_Baron Cocker_Americano Colombotte Alden_(Kansas) Zuiun Abadía_de_Santa_Juliana Chochukmo Come_With_Us Chrysolina_gruevi Visita_ad_limina Club_Deportivo_Universidad_Catolica_del_Ecuador Acomodacion Adolf_Grünbaum Villada_(Palencia) Ciudad_fortificada_de_Calatrava_la_Vieja Coluzea_madagascarensis Yolanda_Vázquez Cingaro Vuelo_225_de_Rutaca

html map