Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

This_Left_Feels_Right_CD_Bonus Torneo_Argentino_B_2010/11 Suren_Cycling_Team Sancion_social Santa_Reparata Stramentopappus_pooleae Starships Tagua_común Serie_314_de_Renfe Spiro_Agnew Souvignargues Tabla_de_virus_importantes_en_la_clínica Sclarea_glutinosa Tabor_(Iowa) Sinagoga_Bet_Israel Suki-tte_ii_na_yo Santa_Eufemia_de_Prazins Santuario_de_Chongmyo Sportivo_Trinidense Tercera_Batalla_del_Mar_de_Salomón Stop_Out Saint_Andeol_de-Fourchades Scilla_beirana Thufir_Hawat Sporting_Clube_Praia_Cruz Soulom Terminal_de_Omnibus_Tietê The_troggs Sauroctonus San_Ángelo Sistema_Internacional Sainte-Cecile_(Vendee) Salix_eriocephala_var._ligulifolia Saint_Jacques_de_Néhou Saulxures_lès_Nancy Secos_e_Molhados Suthep_Thaugsuban Tenor_Fleta Tomapoderopsis_tonkineus Torre_Abdelaziz Selección_de_futbol_de_Fiyi Sionismo Suplicio_de_Tántalo Sotopalacios Samarro Saint-Jean-le-Comtal San_Andrés_Apóstol Segunda_Division_de_España_1991_92 Sauget_(Illinois) Synodontis_sorex Saint-Pellerin_(Mancha) Tercer_teorema_de_isomorfía_de_Noether Tacubaya_(estación) Segu_(region) São_Félix

html map