Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Habranthus_bifidus Anomalia_excéntrica Arteria_accesoria_del_colon_transverso Arroyo_itacumbú Atletico_San_Sebastian Historia_de_Lituania_(1219-1295) Mimar_Sinan H_Trevor_Roper Antonio_Abraham_Zinny Momificación Idhun Halle_(Sajonia_Anhalt) Arreguín Awake_(album_de_Dream_Theater) Gubskaya Huajicori Antropologia_sociocultural Arrecife_(ciudad) Anton_Chekhov Asociacion_de_escritores_regionalistas_castellanos Aucoumea Hylomantis_medinai Halterofilia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Ámsterdam_1928 Hinatasou Aquilegia_leptoceras_var._chrysantha Historia_de_la_Ciuada_de_Mexico Hyperolius_castaneus Mossia_intervallaris Hipotesis_kurgan Mocos Monte_(legislacion) Huntington_Woods Hyrmine Arad_(Israel) Motorota HD_90177 Ayuntamiento_de_Pontevedra Avena_sativa_subsp._contracta Henry_Patta Hugo_el_Grande Asha Aracnoide Andrew_Jonathan_Mestel How_to_Rock! I_E Angulos_alternos Arnold_van_gennep Monographien_afrikanischer_Pflanzen-Familien_und_-Gattungen HIP_49067_b Harold_Perrineau_Jr. Area_urbana_de_La_Vall_d'Uixó Ministro_de_Sanidad_y_Consumo_de_Espana Anneslia_calothyrus Aspidogástreo Guwahati

html map