Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Capítulos_de_XiaoXiao Capraia Bermejillo Baianópolis Brigantum Barreras_de_Órgiva_(Órgiva) Borshuset CF_Villarreal Bellis_croatica Catón_el_Viejo Botez Calle_Dyckman_(línea_de_la_7ª_Avenida_Broadway) Barrera_indo_bangladeshi Brunete_mediática Caserta Barre_(Vermont) Braux-le-Châtel Birmano_(gato) Centro_Especial_de_Integracion_Audiovisual_y_Formación Capnoides_macrorrhiza Bradley_Branning Biatora_fallax Carlos_II_de_Baden-Durlach Castillo_de_Vállaga Bhrigu_(clan) Balaguer:_la_herencia_del_tirano By_A_Benefit_Of_Wight Campeonato_navarro_del_Cuatro_y_Medio_2006 Bernardo_del_Campo Big_Blue Casa_Borda Chaparro_coscojo BOOTP Ballivián Bahía_Larsen Bucle_de_Quinta_Normal Batido_del_oceano_de_leche Brizochloa Chamaesyce_balbisii Brassica_oleracea_var_napobrassica Black_Point_(rapero) Borgorose Año_1822 Bruce_Flowers Castillo_de_Castellet_(Sant_Vicenç_de_Castellet) Castagneto Callau Bert_Cook Basura_cero C._D._Mafra Change_(album) Calenos_famosos Carta_de_Pedro_a_Felipe Carlos_Compagnucci Brazil_World_Rally_Team

html map