Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Oblast_de_Jerson Mustafa_Hamed_Moh_Mohamed_Aberchan Nicolas_Thomas_Baudin Ophrys_x_heraultii Padre_Nuestro_(película) Período_de_enrejado Pedro_Camejo Plásmido Naty_Mistral Olyra_kempi Perezia_variabilis Obrero O_Milladoiro Orbe_(banda) Papatrigo Pereskia_cubensis Pandanus_hosinoi Nomenclatura_de_los_oxacidos Pasha_Al_Atrash Porcía Perrytown Paraje_natural_Municipal Parque_del_mar Panzares Oblicua Papillipes_spinifer Navasfrias Plaza_de_Santa_Lucía Phaldut_Sharma Pablo_Leon Oldenburger_TB Narcissus_commutatus Palabras_mas,_palabras_menos Palacio_Blanco_(Belgrado) PR:BARVZ Museo_Kröller-Müller OIJ Nicolas_Bravo_(estación) Pnigomantis Oregon_(Ohio) Palacio_de_nonsuch Pauravas Payares Phenakospermum_guyannense NK_Lokomotiva_Zagreb Novalena Parabuey Parque_nacional_Defileul_Jiului P.F.A.Ascherson Nogal_de_las_huertas Parque_Intendente_Alvear Noruega_en_los_Juegos_Olímpicos_de_verano_1952 Pesos_mexicanos Nilometro Peso_welter

html map