Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Rojo_toscano Republica_Checa_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Vancouver_2010 Rugby_subacuático Municipio_de_Erie Trigo_sin_barbas Geografia_de_Emiratos_Árabes_Unidos Municipio_de_Columbia_(condado_de_Dubois,_Indiana) Glaphyrus_festivus Rondas_Campesinas_Populares Iglesia_de_escocia Roderick_Miranda Iglesia_de_Santa_María_de_Piasca Fusion_de_núcleo Municipio_Padre_Pedro_Chien_(Bolivar_Venezuela) Municipio_de_Poplar Rudy_Fernandez Muscari_monstrosum Rod_Temperton Rio_Jaurú Trimma_taylori Galipentzu Rudolf_Mößbauer República_Autónoma_Socialista_Sovietica_de_Chechenia-Ingushia Munio_de_Zamora Fuerzas_de_Seguridad_Israelies Importancia_de_las_áreas_protegidas_en_Republica_Dominicana USS_Constellation_(CV-64) Municipio_de_Union_(condado_de_Vanderburgh,_Indiana) Municipalidad_de_balvi Un_cura_en_1839 Rotundabaloghia_duodecimsetae Río_Quemquemtreu Universidad_de_California,_sede_Los_Ángeles Municipio_de_Greene_(condado_de_St._Joseph,_Indiana) Municipalidad_de_Kandavas George_C._Pimentel V-J_Day_in_Times_Square Geografia_del_turismo Triple_Alianza_(1882) Gerardo_Enciso Tálknafjörður Franquicia_(medios_de_comunicacion) UNE_36001 Infraestructuras_de_interes_para_Valladolid Rombicosidodecaedro_giroide_bidisminuido Robert_Lee_Yates Iglesia_de_Nuestra_Senora_de_Belén_(Medellin) Rhagonycha_parnassica Un_Show_Más Municipio_de_Cash_(Dakota_del_Norte) Ubaldo_Gil_Santóstegui Municipio_de_Noble_(condado_de_Cass,_Indiana) Iguazú Universidad_Autónoma_del_Caribe Illan_de_Vacas

html map