Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Cruz_patada Cézembre Ecuacion_diferencial_de_Clairaut Cristián_Olguin Dynamo_Open_Air Doncella_Nimrodel Ambrose_Bierce Copa_Mundial_de_Fútbol_de_1990 Dendropanax_monticolus Cueva_de_las_grajas Direccion_de_Bibliotecas_y_Promoción_de_la_Lectura Alfilerillo_de_pastor Alfred_P._Sloan Crisfield_(Maryland) Copa_del_Rey_de_fútbol_1923 Cánace Dejà_Vu_(1997) Alianza_Compromiso_Federal Algal Cormorán_pigmeo DCA_(Fabricación_europea_de_automoviles) ENSI Drosera_radicans Curruca_tomillera Desfibrilacion_y_cardioversion_eléctrica Digitigrado Cornelius_Jacobszoon_Drebbel Alejandro_Meersohn_Schajris Crisis_financiera_de_Ucrania_2008_2009 Crotta_d'Adda Dot-Marie_Jones Diagrama_de_Flujo Distrito_de_Santa_Ana_(El_Salvador) Don_DeFore Ecrosnes Dinant Dinero_B Alvíssmál Duncan_ii_de_escocia Creme_fraîche Daniella_Mastricchio Deutsche_Börse Cronologia_del_Franquismo Death_race Earl_Hebner Declaracion_de_Alma_Ata Ecuación_de_Debye-Huckel Dasometría Depresion_Intermedia Alfabeto_asames Distribucion_Fisher-Snedecor All_These_Things_That_I've_Done Economía_de_Papúa_Nueva_Guinea Di_palma Dahvie_Vanity

html map