Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Rio_Nechepsujo Tutwiler Idoxuridina Turriforme_escalonado_de_Son_Ferrer Generation_X_(película) Renato_I_Farnesio Félix_Arteta Rolf_Nevanlinna Trienal Glicina_(quimica) Municipio_de_Brownsville_(condado_de_Union,_Indiana) Turquia_(estacion) Gaia_II,_la_voz_dormida Go-around German_Alvarez_Algeciras Galeazzo_Dondi Río_Cimarrón Robert_Duvall Rio_Dives Trimma_macrophthalma Giez Ropalodontus_lawrencei Iglesia_del_Sagrado_Corazon Tusshar_Kapoor República_de_Córdoba Gisela_Llado_Cánovas Reino_de_Kara_Kitai Municipio_de_Bushnell_(condado_de_Montcalm,_Michigan) Galanthus_umbricus Rui_Gomes_da_Silva Municipio_de_Isabella_(Míchigan) Gissey-le-Vieil Román_Bravo GEN_H_4 Rubén_Héctor_Martel Inme Galepsus_minutus Uter_Pendragon Río_Kazyr Incensar Reseda_podolica Inessa_Kravets Rembrandt_Brown Gato_nervios_de_punta Freddie_Stroma Giggs Revolucion_de_las_Comunidades_de_Castilla Universidad_y_herbarium_jepson Inmigración_portuguesa_en_Argentina Roma_Ligocka Geranium_sylvaticum_f._pallidiflorum Urus_Martan Uruguay_en_la_Copa_Mundial_de_Futbol_de_1962 UUDD If_Looks_Could_Kill_(canción)

html map