Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Raya_del_sur Puntius_tetrazona Medios_Elfos Real_Academia_de_Ciencias_Exactas Rebel_Wilson Marlea Pseudonimos Lowell_(Massachusetts) Real_Fuerza_Aérea_de_Tailandia Megara_Hyblaea Manchester_(Georgia) Mercado_Fulton Lorenzo_de_Médici_(1599_1648) Maximilian_von_weichs Manuel_de_Góngora_y_Martinez Manuel_II_de_Trebisonda Mas_allá_del_límite Miles_Joseph_Berkeley Lugar_más_alejado_del_mar Maria_del_Carmen_Martínez_Bordiu_y_Franco Rain_(sencillo) Ramón_J_Sénder Metodologia_en_las_ciencias_sociales Luzula_spicata_var_kunawurensis Merchant_adventurers María_Mendoza_de_Vives Price_Waterhouse Quinteto_de_viento_con_piano_(Mozart) Quesadilla Logica_de_segundo_orden Praporshchik Luis_felipe_de_las_casas_grieve Ramon_J._Carcano Línea_N3_(Cordoba) Mauricio_silva Mal Mil_cuarenta_y_siete Manuel_Gonzalez_Rodríguez Promoción Reactor_reproductor Luz_Eliana Mareuil_sur_Lay_Dissais Quirguistan Mantodeos Radio_a_cuerda Melón_valenciano Raul_Alcala Primera_División_de_España_1986/87 Melo_zard_nid_aurantiacus María_Kodama_Schweitzer Louis_Claude_Vasse Ptychadena_porosissima Progresismo Live_bait_for_the_dead Regimiento_Reforzado_Nº_11_"Caupolicán"

html map