Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Caverniños Bopp Catch-all Caseta_del_Padre_Pedro Centaura_de_las_montañas Buruquena Chagra_del_Senegal Bragado_(Argentina) Benjamin_Peled Carex_polytrichoides Baires_directo Catedral_de_Sveta_Nedelya Año_sideral Carlos_Morales_Abarzúa Botaničeskij_Žurnal_(Moscow_&_Leningrad) Canton_de_Roissy-en-Brie Cauroir Campeonato_Mundial_de_Ciclismo_en_Ruta_de_2010 Año_890 Baptisterio Banco_de_San_Petersburgo Caridad_(desambiguacion) Biblioteca_Ambrosiana Catedral_de_Notre-Dame_de_Amiens Canción_Asturiana Cas_Capiscol Bussy-le-Repos Billy-Chevannes Chamaedorea_macroloba COM_Ràdio Bromus_macrostachys Catedral_de_Urgel Celestial_(disco) Bionoblatta_oiticicai Cantón_de_Malesherbes Cassis_flammea Casa_Cordero Canibal Benteveo_listado Baixos_de_Calbinyà Brett_Davern Bijirita_de_garganta_flameante Centro_Mori Broken_Siglo_XVII_a_C Banco_central_de_chile Blanca_Grande Base_Vanderberg Cesar_Costa Cervera_de_Rio_Alhama Basílica_de_San_Pascual Balthos Bahia_de_Cádiz_(comarca) Cedomil_Goic Boinae Cenojo

html map