Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Mordellistena_nunenmacheri Guillermo_Cabanellas Guirivilo Asunto_KieBling Monarquia_de_Roma Autopista_al_llano Monastico Antonio_Maria_de_Oriol_y_Urquijo Antonio_Dembo Hancock_(Michigan) Hélène_Smith Antiguo_gutnico Anaprof_1996_97 Idiofonos Mollens_(Valais) Moncloa_y_Covarrubias Antibilioso Anhidrido_sulfúrico Multiverso_matemático Mouzo Hiperoxia Antípolis Ministerio_del_Poder_Popular_para_las_Obras_Públicas_y_Vivienda Mojinos_Escozíos_(album) Haworthia_subulata Apeadero_de_Alvarelhos_(Línea_de_Guimarães) Arromanches_les-Bains Huaras Hang_Fire Hipertextuales Hill_Cove Gustav_Heinrich_Ralph_von_Koenigswald Homo_habilis Homer_Philip_Groening Autovia_Santomera_San_Javier Hemithraupis_guira Gulbarga Asf_sfv Asociacion_de_universidades_jesuitas Aranas_tramperas Ave_serpiente Guido_Martin_Falaschi Gymnarrhena_micrantha Hernán_Lacalle Andréi_Oljovski Morning_Sun_(desambiguacion) Habib_Merheg_Marún Montjoie-en-Couserans Anathema_(banda) HPP Monoglicéridos Artalens-Souin Arnulfo_i_de_flandes Atlético_Zamora Antonio_Rodríguez_(deportista_y_militar)

html map