Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Villeneuve-au-Chemin Waurika_(Oklahoma) Vahid_Yusuf_oglu_Əlekberov Weimar Acido_ribonucléico_ribosomal Valeriana_celtica_subsp._pennina Vandellia Yaouhar_Mnari Compañía_de_los_ferrocarriles_de_Tarragona_a_Barcelona_y_Francia Como_plantear_y_resolver_problemas A_devil's_chaplain Ciclo_economico_de_Kaldor Condado_de_Du_Page_(Illinois) Vernon_Dent Vouarces Al_Sina'a_Bagdad Clara_de_montefalco Aeropuerto_de_Pago_Pago Abe_no_sadato Vellerot-lès-Belvoir Via_Agrippa Comarcas_del_País_Valenciano Circuito_de_las_Américas Alamitornis Absoluto_(Metafisica) Clarksdale_(Misuri) Controlador_de_video Valley_Grande_(Alabama) Versonnex_(Ain) Vallestàvia Cheryl_Braxton Víctor_Salcedo Wicho_Garcia Chianti Abdelkader_taleb_oumar Chromis_cinerascens Chipe_negriamarillo_cachetioscuro Academia_de_Historia_Militar_de_Chile Valderias Ah_Nakuk_Pech You_Can't_Always_Get_What_You_Want Abadia_de_Kelso Xul-Ha William_Parsons,_3rd_Earl_of_Rosse Acinetobacter_baumannii Acilutre Collegiate_School_of_Connecticut West_Potter_(Dakota_del_Sur) Controlador_biológico Wolsey_(Dakota_del_Sur) XHLAT Vespoideo Vireón_cejirrufo Valeri_Tikhonenko Chimay_(Bélgica)

html map