Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Top_Shot Sebastián_Miranda_(escultor) Sven_Krauss Selección_malasia_de_fútbol Shoker Thích_Quảng_Đức Sekulić Sterna_sandvicensis Tratado_Herran-Cass Sherman_Act Salón_internacional_del_cómic_de_Barcelona Sopelana Tilapia_cabrae Saint_Ciers_sur_Bonnieure Sergéi_Konstantínovich_Makovski Sierra_de_la_marina Segundo_Ejército_(Estados_Unidos) Santa_María_de_La_Piscina Serguei_Obraztsov Santos_Pérez_Mascayano Santiago_Rusinol_i_Prats Tithymalus_antiquorus Tortilleria St._Helen_(Míchigan) San_Alberto_Hurtado_(estacion) Teoria_del_campo_de_ligandos Solenoidal Santalla_de_Rei_A_Pobra_do_Brollon Segunda_División_de_Chile_1983-84 TA_4SU_Skyhawk Tear_down_this_wall Sapindus_peruvianus_var._meyenianus Tishomingo Servio_Sulpicio_Camerino_(consul_393_a._C.) Sofia_dame_tiempo Seiyukai Saw_V Templo_de_Madrid_(España) The_Magic_School_Bus Satobius Samyda_viridiflora Tomokazu_Myojin Tasa_de_transferencia_de_datos_constante Transporte_aereo_tactico TouchWiz Saint-Marcel-Paulel Shogunzords Scinax_atratus Sapporo_Hokkaidō Tannodia Simón_Radowitsky Shii Suction_Cup_Symphony Shippalgi Titirijí_ojiblanco

html map