Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

E_950 Disneyland_Hotel_(París) Daniel_Ruiz-Bazán Dedumes Altona Alfonso_Yañez Derivada_de_Lie Correlimos_de_Baird Distrito_de_gracia Cántico_de_fútbol Cynotherium Ecuaciones_hiperbolicas_en_derivadas_parciales Alexei_Estajanov Dalbergia_rotundifolia Alvaro_Obregon_(Distrito_Federal) Couthon Alvaro_Rengifo_Calderón Dammara_orientalis_var._alba Amada_mas_que_nunca_(1991) Alfredo_González_Prada Distrito_de_Chóchope Copa_Carlos_Ibarguren Americo_Martín Amonio_de_Atenas Dmítrova_(Timashovsk,_Krasnodar) Almaguer D_H_Peligro Cultura_de_Asturias Cosmin_Olăroiu Aleurocanthus_splendens Cophixalus_hosmeri Copons Distrito_de_Casma Diodoro_de_Tarso Distrito_de_Manafwa Doyle Distrito_Federal_de_Bogota Cultura_llano Amarelle Dectobrycon_armeniacus Documentologia DecoLa_Hopping Dazaifu Donja_Stubica Alfombra_de_yazd Dia_nacional_de_Castilla Ameridelfos Amintiri_din_epoca_de_aur Ameles_heldreichi Cosmos_133 Copa_Intercontinental_1993 Dummer_(Nuevo_Hampshire) DIV Cruz_de_humilladero Alismorkis_emarginata

html map