Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Acuminada Aerides_multiflora_var_lobbii Virmond Zoco_de_Artesanía_de_Jerez Acantopsis_arenae Valencia_(ciudad_Venezuela) Confederacion_Campesina_Mexicana Cinublo Zehntnerella Yucca_gloriosa WAW Ajo_loco Alcorcon_(Madrid) Acer_opalus_var._microcarpum Conseller_en_Cap A_Girl_Three_Guys_and_a_Gun Vena_basal Al_Hazen Vall_de_Cardos_(Lérida) WP:RD/AGO11 Colajaca Conflicto_de_Oriente_Proximo Colaspoides_basilana Airuno Zoologico_y_Jardín_Botánico_de_Eala Ciudadela_de_Besançon WP:NODAÑO Africa_del_Este Adolfo_Maíllo_García Valerie_Lemercier Volkswagen_Golf_IV Consiliencia Aeropuerto_Palonegro Yakushev_Borzov_YakB_12,7 Zaglossus_robustus Conopophaga_cucullata Yeray_Gómez_Ferragut Xiu_Xiu Chronicle,_Vol._1 Cher...Special Alberto_Javier_Gonzalez Companía_de_los_Caminos_de_Hierro_del_Norte_de_España Wimmeria_serrulata Willie_J_Green Zaprochilinae What_We_Saw_from_the_Cheap_Seats Charles_Barton A_propósito_de_Llewyn_Davis Coenobius_curtipennis Chavannes-le-Veyron Ajedrez_rapido Chilchinbito_(Arizona) Albany_(Oregón) Abū_Ali_ibn_Sinā Witch

html map