Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Agnolotti

Agnolotti – odmiana włoskich pierożków ravioli, danie typowe dla Piemontu. Agnolotti wypełnia się farszem mięsnym z pieczonej wołowiny i warzyw (ewentualnie sera). Tradycyjnie są wykonywane z makaronu jajecznego i mają kształt kwadratu o boku około jednego cala. Prostokątne noszą natomiast nazwę Agnolotti al plin i są najpopularniejsze w rejonie Langhe i Monferrato. Gotuje się je we wrzącej wodzie i podaje z roztopionym masłem i szałwią oraz posypuje startym parmezanem. Możliwe jest także zaserwowanie agnolotti w rosole.

Enfermedad_de_Osgood-Schlatter Estacion_de_trenes_de_El_Puerto_de_Santa_María El_espantapájaros_y_la_Sra._King Extra_ecclesiam_nulla_salus El_puma_en_Paraguay Efectos_opticos Francisco_Cantera Expedición_(album) Felip_Sole_i_Sabarís El_niño_con_el_pijama_de_rayas Escuela_Politécnica_Superior_de_Ingenieria_de_Gijon Fernando_Canales_Clariond Finisterra_(A_Coruña) Energía_nuclear_de_fisión Extended_Detail_Enhancement Esqui_alpino_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Nagano_1998 Eugen_Hoffmann Emilio_Salazar_Farias Fenestraja_mamillidens Felipe_Yañez_De_La_Torre Eduardo_Navarro_Soriano Facultad_de_Ciencias_Veterinarias_y_Pecuarias_de_la_Universidad_de_Chile El_Burgorranero Estadio_Olimpico_Benito_Juárez El_balcón Fernando_I El_sueño_De_La_muerte Escudo_de_Cordoba_(Argentina) El_Villar_de_Enciso Frailecillo_común Explosivos_remanentes_post_bélicos Erra_(Coruche) Espadaña_de_cerro Felicia_(Santa_Fe) Eichhornia_azurea_var._rhizantha Este_es_el_romance_del_Aniceto_y_la_Francisca,_de_como_quedo_trunco,_comenzó_la_tristeza_y_unas_pocas_cosas_más_.. Fernando_Fortun Francois_Marie_Arouet,_Voltaire Elías_Wessin_y_Wessin Estuardo_Núñez El_kiosko Euphorbia_nicaeensis_subsp_nicaeensis Esclerodermia Francisco_del_toro Flightech_Systems_FT-ALTEA El_7_de_julio Espectrometría Estación_Intermodal_de_Zaragoza_-_Delicias Enrique_García_Maiquez Embalse_Peñol_Guatapé Energy_Plaza Ente_Público_de_Radiotelevision_de_las_Islas_Baleares Fortaleza_Pardo_de_Cela Episodios_de_Mork_del_planeta_Ork Festo_(congreso)

html map