Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Karate_Do Liga_Uruguaya_de_Basquetbol_2005/06 José_Antonio_Valverde Liberalismo_burgues Leopoldo_de_Gregorio,_marques_de_Esquilache Jesús_Gomez_Portugal Lista_de_capitulos_de_Tiger_Mask Jubelum Jakob_Mauvillon José_Merino_Ceballos Lengua_Catalana Instituto_de_Enseñanza_Secundaria_Canarias_Cabrera_Pinto Las_sicodélicas Kaptain_K._Rool Itabashi_Tokyo José_Ángel_Palacios Jesús_Rueda_Ambrosio Kensett_(Arkansas) José_Joaquín_Brunner_Ried Jose_Miguel_Arroyo_Joselito Launceston_(Tasmania) Kjellbergiodendron_hylogeiton Laval_le-Prieuré Kk._209 La_esponja_que_queria_volar Josep_Llinás Kunkele Lista_de_rascacielos_historicos_en_America_Latina Ladrones L'Alt_Vinalopó_El_Alto_Vinalopó Jose_Luis_Lopez_Sánchez_Toda Jorge_Ernesto_Perez_Millan_Témperley Kebsa La_Niña_de_Antequera Jean_Baptiste_Gay_vizconde_de_Martignac Juan_Beaufort_(1373-1410) Leyla_Chihuan Jardín_Botánico_Mildred_E_Mathias Ley_Orgánica_Constitucional_de_Enseñanza Ipomoea_angustisecta Ketil_Thorkelsson Laak_de_Compostela Isaak_Levitán José_Contreras_Cortés Jon_Huntsman,_Jr. James_M._Affolter Lapa_(Río_de_Janeiro) Junta_Central La_familia_de_Felipe_IV Janus_Quinasas_(JAK) Legends_of_Pirion_Online K'uk'_B'alam_I Ladeveze_Rivière La_Balme_de_Sillingy Ixtaczoquitlán_(municipio)

html map