Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Antonio_Luis_Costa Archipiélago_de_Japon Montignac_Toupinerie Idioma_wólof Artres Guillermo_de_Croÿ,_señor_de_Chievres Helicón_(mitologia) Ankesenpaaton Anselm_Franz Angiosarcoma Andrés_de_la_Rosa_Bolaños Arrokiaga Arancha_Marty Arturo_Ambrogi Atmósfera_de_Titán Antoni_Sirera_i_Jené Historia_de_la_ciencia_en_Espana Hugh_O'Neill,_segundo_conde_de_Tyrone Idioma_español_en_Taiwán Ha'apala Hipostasis Augustin_Francois_César_Prouvençal_de_Saint-Hilaire Huaca_de_santa_ana Hydrangea_arborescens_var._kanawhana Antonio_José_González_Zumárraga Historial_de_la_primera_división_espanola_de_futbol Guerra_sovietica_en_Afganistán Anciles_(León) Azerbaiyán_Meridional Humboltia_endotrachys Hólger_Matamoros Huttig_(Arkansas) Monster_Jam Hongshanornithidae Atlas_v Arana_espinuda Hyangseolgo Monasterio_del_Santo_Sepulcro Guerra_civil_salvadoreña Min_Xiaofen Hypsacantha_crucimaculata Ano_127_adC Anhangueridae Montceaux-les-Vaudes Harry_Schwarz Hernici Andres_López_Polanco Ibn_Zaidun Antonio_Gomez_(deportista) Milos_Milutinovic Ano_1934 Auditorio_Nacional_de_Musica Arbol_de_paz_(iroques) Av._Juan_B._Alberdi HP_Pavilion_at_San_Jose

html map