Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Via_verde_(paisaje) Chota_K_Naidu Verderel_les-Sauqueuse Absolute_Power_(Stargate_SG_1) Acentor_del_Yemen Wilkerson_(California) Chofer_de_micros Voyria Adílio Albertanos Wilsonia_citrina Chromatophotina ASN_1 Agosto_de_1968 West_Milwaukee Why_You_Wanna_Trip_On_Me Colision_de_trenes_en_Washington_D._C._de_2009 Aeropuerto_internacional_ben_gurion Weyland Aki Villa_Aujourd’hui Abu_Zabi Vig. A_traves_del_espejo_(pelicula) Chozno Cicoria Coche_del_siglo Alberta_Giménez Agustín_María_Acevedo_Rodríguez Clementina_Suarez World_Violation_Tour Charlotte_Reiniger Acuario_(constelacion_astronomia) Yuan_Ejecutivo Viandar_de_la_Vera_(Caceres) Condado_de_Juneau Agustin_Gonzalez_Pisador Clan_Bruce Vila_Heliopolis_(São_Paulo) Vicente_Sota AREPO Zermeghedo Claverol Claire_Austin Concierto_para_piano_n._2_(Saint-Saens) Vale_de_Frades Convallaria_bifolia Clase_Foca Afrophthalma_antipaeformis Weston_(Georgia) Ziordia_(Navarra) Chastanier Cheiranthus_cheiri Acharagma_roseana Velocidad_indicada

html map