Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Ano_11 Movimiento_Socialista_(Uruguay) Helonias_bullata Autreville-sur-moselle Helianthemum_glaucum_f._lanceolatum Mount_Angel_(Oregon) Helianthemum_formosum Homotómidos Anos_1040_a._C. Arthur_Nabarrete_Zanetti Hans-Jochen_Vogel Half_Way_Tree Atto_de_Frisinga Angustias_(desambiguacion) Ano_1736 Arrayán_de_Colchagua Aristobrotica_proba Auxi_le-Chateau Huntz_Hall Asociacion_Nacional_Pro_Fútbol_(Panamá) Anton_Martin Hymenostegia_stephanii High_(sencillo_de_The_Cure) Guinea_Bissau Ano_467 Monprimblanc Montana_de_Fuego Moissac-Vallée-Française IECAH Hestiasula_phyllopus Mobile_Revelers Ministerio_de_Vivienda_Ordenamiento_territorial_y_Medio_Ambiente Herbert_Diehl Guerra_arabe-israeli Arminda_Schutte Hydropsalis_anomala Groningen-Munster Autopista_del_Coral Aromatizacion Ansar_(islam) André_Chénier Atlético_Paranaense Ardel Hepatopatía_alcohólica Hernan_Pérez_de_Quesada Gustavo_Jimenez_Pons Axiomas_de_Zermelo_Fraenkel Avicularia_taunayi Mision_Geodesica_a_Perú Haworthia_aegrota Antecedentes_de_la_Guerra_del_Pacífico_en_la_Alianza_Bolivia_Peru_y_en_Chile Híjar Anos_1270_a_C Asteriscus_sessilis Anastasio_Bustamante

html map