Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Canta_a_Juan_Gabriel_Volumen_6 Caro_de_Boesi Camilo_Andrés_Suarez_Albarracín BAP_America Cereus_eyriesii Budismo_de_la_Tierra_Pura Campillo_de_Aragon_(Zaragoza) Bela_Czobel Campeonato_Mundial_Juvenil_de_Atletismo_de_2013 Bonj. Brújula_(astronomía) Baños_(cantón) Carlos_Bernardo_González Capítulos_de_Kaizoku_Ouji Capitanías_hereditarias Call_Me_(canción_de_Soraya_Arnelas) Cardioversion_eléctrica Canton_de_Ax_les-Thermes Cardioteucris Calle_72_(linea_de_la_7_Avenida_Broadway) Caracaraí Campeonato_Sudamericano_de_Voleibol_femenino_de_1979 Carta_a_los_Filipenses Callicebus_bernhardi Beerschot_VAV Braulio_Fernández_Aguirre Castillo_de_Burriac Cardo_burreño Azorella_prismatoclada Año_257_adC Celina_Dubin Cantagallo Carrión CI Capellán_Castano Carlo_Pietro_Stefano_Sommier Champara Bolborchis Chagas_Mazza Campaña_del_Norte_de_Africa Carla_Czudnowski Britney_Gallivan Casas_de_Benitez CAPS_United_F.C. Batalla_de_Ridaniya Cabezo_de_Torres_(Murcia) Bandera_de_Yemen Celestino_Pascali Belona Casparea_mexicana Buteo_auguralis Certamen_de_Novela_Historica_''Ciudad_de_Valeria'' Built_to_spill Biblioteca_nacional_de_Mongolia Cafeteros_de_Cordoba

html map