Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Héctor_Murguia Motor_de_aire_comprimido Guímel Gulella_plantii Mu_Sagittarii Modern_Times_(álbum) Historia_UD_Salamanca,_Anos_1970 Mojave_(California) Havuts_Tar Hilarión_Eslava Aspecto_(Astronomía) Hudson_(Berazategui) Antonio_Arjona_Castro Hà_Nội Hernando_de_Soto_(economista) Hyssopus_angustifolius Arroio_do_sal Anti-materia Ano_257_adC Ha!-Ha!-Ha! Helianthus_annuus Andres_Navarro_(empresario) Averias Arenys_de_mar Hermandades_y_Cuadrillas_de_la_Provincia_de_Huaura Association_Sportive_de_Cannes Hedina_Sijercic Ano_217 Antoine_Gombaud,_Chevalier_de_Meré I_Am... Andre_Vingt-Trois Missouri_City_(Misuri) Hylini Antamina Montalieu_Vercieu Humberto_Monroy IA-58_Pucará Helenica Hexarthrius_forsteri_forsteri Antigua_república_yugoslava_de_Macedonia Ibn_Ahmet_Al_Mansur Monomma_foveolatum Azafran_serrano Monasterio_de_San_Llorenc_del_Munt Historia_del_Fútbol_Club_Barcelona_(1960-1970) Grupo_Mnemo Hisbula Monasterio_de_Andechs Antología_(álbum_de_Anahí) Astrostato Mozzecane Arácea He's_a_Woman_She's_a_Man Autovía_Alcolea_del_Pinar-Monreal_del_Campo Historieta_de_Argentina

html map