Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Debora_Falabella Diabrotica_cryptomorpha Distrito_de_Vitry_le-Francois Cráter_del_Meteorito_Barringer Desert_Legume_Program Copistas Dalene_Kurtis Amaranthus_graecizans_var_pubescens Cultura_San_Agustín Dorothy_McEwen_Kildall Delia_(cantante) Decreto_de_Canopus Distrito_de_colquemarca Costaleros_del_Mayor_Dolor_(CMD) Crucero_Blas_de_Lezo Dunsmuir_(California) Cordillera_Soutpansberg Cupressus_pseudohimalaica Cordyline_rubra_f._violascens Derecho_de_avería Dialectos_del_catalán_en_Aragón Coryphaenoides_castaneus Amaranthus_esculentus Altica_elaeagnusae Domicio_Corbulon Cunit_(Tarragona) Die_Wende Curtis_T_McMullen Demografia_de_los_tarahumaras Ana_Rita_Contreras Correcaminos_de_la_UAT Amanita_farinosa Doble_constrenimiento Alfonso_de_Azevedo_Évora Dakota_Ridge D'Ors Corticotropina Echalote Denhoff_(Dakota_del_Norte) Dia_Mundial_del_Asma Doce_apostoles_de_México Amor_Transgenico Copa_Universia_(Chile) Desbordesia_insignis Cytisus_argenteus Debate_historiografico_sobre_la_Revolución_Francesa Day_&_age Dialefa EZ_Aquarii Distrito_de_Douai Costumbres_religiosas Derarimus_schoedli Alfonso_Alamar Current_TV Diocesis_de_Varsovia

html map