Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Pierre_Messmer Música_occidental Pedro_Caba Olfatometría Paper_Mario_The_Thousand_Year_Door Pascual,_criado_leal Orgeval Piqueros_VII PGC_1900 Partido_Constitucional_(Perú) Nogata_(Fukuoka) Pedanias_Altas_de_Lorca Nerophis_lumbriciformis NGC_2548 Nannocampus_subosseus Peer_Gynt Papas_fritas PIDESC Poesía_Lárica Nadie_me_dirá_como_quererte_(telenovela) Olla_cortijera Peppermint_frappé Okahandja Myrcinus_aspera Parlamento_Espanol Pasillo_(musica) PR:Q Pirulines Peso_da_Regua_(freguesia) Pedro_Pruna_Ocerans Open_USA Parque_provincial_yacuy Personajes_de_Castlevania NGC_373 Polet_Airlines Oklahoma!_(película) Pedro_Sánchez_Quintana Onofre_Lovero Nimloth Niemeyera Poropuntius_normani Organoestaño Placoziphius Nelson_Chelle PSOE Pomerania_Occidental_(voivodato) Pineal Mutsuo_Takahashi Ostellato Petronium Natalia_García_Timofeeva Período_Clásico Panes_de_truca_(tuberculo) Oscar_Ojea Phoenix_canariensis

html map