Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Distrito_de_Bludenz America_Tamaulipas Cumbia_Villera Dadaistas Cresta_(carúncula) David_Anholin Direccion_General_de_la_Policia_y_la_Guardia_Civil Alfonso_III_de_Aragon Ameriformas Corriente_Ecuatorial_del_Norte Alexandria Distrito_de_Lushnje Daule_Guayas Edificio_Casfpi DoTA(Defense_of_The_Ancients) Dactylispa_fulvicornis Cornella_de_la_Ribera Division_1_1955/56 Declaración_de_los_Derechos_Humanos Copa_America_1983 Almásy Decathlon Alienar David_Alegret Día_de_la_Amistad_Hispano-Filipina Dólar_de_Australia Cúpula_pentagonal Dialectica_erística_o_el_arte_de_tener_razón,_expuesta_en_38_estratagemas Didimaion Corazón_(órgano) Dakṣayaṇi César_de_Windt Cubox Doña_Bárbara_(pelicula_de_1943) Dwight_(Dakota_del_Norte) Diccionario_del_guión_audiovisual Cupra_Marittima Dia_de_las_enfermedades_raras Dinastía_Astur_Leonesa Deceja Duitama Dischistodus_pseudochrysopoecilus Crithmum_pyrenaicum Cyril_W._Cleverdon Dirección_Nacional_de_Aduanas_(Sede) Amnesia_(desambiguacion) Ducado_de_Curlandia_y_Semigalia Economia_de_Guinea_Bissáu Echium_creticum_subsp_algarbiense Córdoba_Capital Amy_Hartzler Alhondiga_de_Zamora Alejandro_Topete_del_Valle Corbularia_nivalis Demografia_de_Libia

html map