Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Siev. Theo_van_Gogh_(cineasta) Tolono Tabu_sobre_los_nombres Serge_Gauya Sandra_Uve Salli_Richardson Saint_Genis_de_Saintonge Sergio_Maravilla_Martínez Tirucallia_burmannii The_Rescuers_Down_Under Teoría_de_la_descendencia Sijoté-Alin Teline_canariensis Santiago_de_Cruylles_de_Peratallada_y_Bosch Tamanaco Sociedad_Industrial_y_Agrícola_de_Guadiaro Toffoli Sartre Shooting_guard Sergio_I_de_Amalfi Stanley_Vejtasa TT_34 Sanlucar_de_barrameda Seaside_Heights_(Nueva_Jersey) Senecio_gibbosus Samsung_Galaxy_S4_mini San_Indalecio Scott_A._Mori Santo_Dorado_de_Libra T_72 Supervivientes_Perdidos_en_el_Caribe Saint-Paul-aux-Bois Strong_safety Selección_de_fútbol_de_Guayana_Británica Sevilla_(España) Tecnico_en_efectos_especiales Shibuya,_Tokio Silat Saint_Berthevin-la-Tanniere Segunda_batalla_de_Olmedo Scilla_stellaris The_Arrows Síndrome_de_supresión_1p36 Tortugueta Transcripcion_fonetica_del_espanol_con_el_AFI Serras_de_sudeste Siphonosmanthus Tinguiririquense Sporting_Club_Victoria Texas_Department_of_State_Health_Services Sawadaeuops_potanini Salchipapas Smilax_spinulosa She_Doesn't_Mind

html map