Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Yvonne_Craig Academia_de_Nobles_Eclesiasticos Claudio_Sanchez_Albornoz_y_Menduiña Vivir_Soñando Club_Deportivo_Colonia_Ofigevi Vladímir_Odoyevski XETV Villabasta_de_Valdavia_(Palencia) Abedul_dulce_americano Circuito_de_Guecho_2010 Concierto_para_piano_y_orquesta_de_cuerdas_(Schnittke) WP:AD Aben_Adhari Charity_Shield_1999 Club_Atlético_Paraná Convencion_Nacional_Democrata_2008 Verbo_auxiliar Zdenci_Brdovečki Woluwe_Saint-Pierre Club_Natacio_Badalona Young_Jump Abu_shahrein Chargey_lès-Port Vale_de_Janeiro Villette_sur-Ain Collartaltica_meridionalis Aeropuerto_de_Vítiazevo Yerno Condados_de_los_Estados_Unidos Voynycheve Condado_de_Torrance_(Nuevo_México) XXI_milenio_a._C. Alaksandar_Łukašenka Ciclón_de_media_latitud Abyssinian Abd_al_raman Comercio_Exterior_de_Argentina Chuck_(serie_de_television) Aeropuerto_Internacional_Balti_Leadoveni Xenochalepus_cruentus Acanthostemma Academia_Bogotana Acuerdo_ortografico_del_portugues_de_1990 Colognac Viaje_sentimental XIV_Region_de_los_Rios Colobo_rojo_occidental Violetta_(banda_sonora) Albánchez_(Almería) Ville_en_Woevre Condado_de_Somervell_(Texas) Confederación_Empresarial_de_la_Provincia_de_Almeria Agaminae Ahdl Congreso_de_Filipinas

html map