Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Magnolia_denudata_var_angustitepala Rafael_Cavestany_y_Anduaga Praxair,_Inc Metodo_de_Kaerber Meloe_paropacus Ran Martí_Verges_Massa María_Jose_Martínez_(actriz) Miguel_Ángel_Munoz_(actor) Prévessin_Moens Rafael_Casagemas Redman Gorka_Otxoa RatDVD Grevillea_globosa Gramatica_universal Louisa_Anne_Meredith Principio_de_razón_suficiente Marigny_lès-Reullée Publio_Decio_Mus_(consul_312_a_C.) Marcus_Storey Manuel_Vieira_Montesdeoca Los_Negocios_son_los_negocios Malabarismo Mania_(Problema_psicológico) Puzur-Sin Goin'_in Luis_Miguel_Dominguez_Mencía Goya_a_mejor_actor_secundario Marcas_del_distribuidor Mellisuga Mancomunidad_Intermunicipal_de_l'Horta_Sud Mando_Aéreo_de_Educacion_y_Formación MTV_EMA M-208 Luka Mecanizado_electroquimico Goran_Marić Gobierno_de_Burgos Maximiliano_Nunez Pudín Rafael_Duran Pétrea Punta_Mejillon Línea_G5_(TUVISA) Rally_de_Cerdeña_de_2007 Quintanilla_de_la_berzosa Premios_de_la_Música Gonatas_hebridalis Manos_Prietas Mazaterón Maria_San_Gil Raymund_Dietzen Miguel_Herrero_Rodríguez_de_Miñon Gorgias_(desambiguacion)

html map