Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Rascacielos_de_Valencia_(Venezuela) María_Eugenia_Morales-Puentes Gour_de_Tazenat María_de_Castilla_(1235-1235) Ravenser_Odd Manuel_Arijón RCDE Gonophora_raktava Milkshake Pyongyang_City_Sports_Group Gran_Miami Mauricio_Merlo Luís_Pinto_Coelho Premios_"Luis_Alberto_del_Parana" Magna_Carta..._Holy_Grail Pygeum_apoense Mantidactylus_tornieri Mac_OS_X_10_2 Luis_Maria_de_la_Torre_y_de_la_Hoz Premio_Nacional_de_Cultura_Magón Pseudaneitea_aspera Ramal_Villa_Mercedes_-_Villa_Dolores Metodo_de_Reed_y_Muench Refugio_Reina_Margherita Provincia_de_namur Memmed_Seid_Ordubadi May_Parker Micropodabrus_maceki Puccinelliinae Magic:_el_encuentro Recoules_d'Aubrac Los_Romanov:_Una_Familia_Coronada Gremlins_2:_la_nueva_generación Reglamento_de_Regatas_a_Vela Metrotranvía_de_Mendoza Maratón_de_Valparaíso Google_Android Puente_del_Tay Mare_Terra_Fundación_Mediterrània Good_Fortune Gotenburgo Marone_(Italia) Medalla_al_Mérito_de_la_Protección_Civil M74 Losacio_(Zamora) Los_montes_de_la_ermita Mario_Cavagnaro Provincia_de_Talara Press_Maravich Mi_go Mas_allá_del_arco_iris Maximiliano_I_de_Habsburgo_(1459-1519) Quimera_(animal) Maria_de_Aragon_y_Castilla Quandong

html map