Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

José_Hurtado_de_Chaves Isla_Angel_de_la_Guarda Intertitulos Kim_Yong_Taik Lista_de_las_Autobahn_en_Alemania Leptapoderus_tianmuensis Jorge_Campos_(escritor) Jean-Pierre_Desthuilliers Jordi_Amat_Maas Juan_Gómez_Basilio Kegare La_tentacion_de_San_Antonio_(Cezanne,_París) Jose_Reyes_y_Siancas La_Cartuja_Baja La_Parra_de_las_Vegas Isotémnido Leptailurus_serval_phillipsi Instituto_de_Ciencias_Biológicas_(Escuela_Politécnica_Nacional) Las_Palmas_II Iresine_eriophylla Kairaku-en Jesús_Ortega_(escritor) Lal-ló Lincoln_(condado_de_Trempealeau,_Wisconsin) José_Maria_del_Castillo_Rada Joey_Crack Lippia_ligustrina_var._schulzii Jorge_Tamayo_Gavilán Isabel_de_Borbon_(1436_1465) Intendentes_de_Nueva_York La_Fare-en-Champsaur Juan_Cervera_Sanchis Islas_Bounty La_Siete_(canal_de_televisión) Instituto_Tecnologico_de_San_Luis_Potosi Isla_Dorval Kementári Jorge_Villasante_Aranibar Johan_Sjöstrand Lemur_de_cabeza_gris La_simuladora Lawrence_Wendell_Pfohl Kidzania Isla_Penguin Juana_de_Valois_reina_de_Navarra Joel_Kinnaman Japón_(apellido) Jose_Rivas_Mortera John_Erhard_Areschoug Lindanise José_Luís_Olivas Las_aventuras_de_gigi Jardín_botánico_Omoro James_Spanarkel Labrousse

html map