Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Carlstrom Balcón Bajoran Banjo-kazooie:_nuts_&_bolts Batalla_de_Icamole Carabus_seileri Chaerophyllum_alpestre Carlos_Domingos_Massoni Cephalostachyum Bobsleigh_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Albertville_1992 Barrio_el_pilar Campeonato_colombiano_1979 Caja_Negra_(psicologia) Casa_torre_de_Artzamendi Bannach Bandera_de_Kazajstán Brgu_(sabio) Bohemia_en_los_Juegos_Olimpicos Casa_De_Reinas Carcel_de_Villa_Devoto Carlos_Cano_Marín Cerinthe_versicolor Carmen_Montón Brahmaṇda_Puraṇa Berliner_Staatsbibliothek Centro_(ajedrez) Bassarona_labotas B_Gizzle Capricho_No_24_(Paganini) Big_Bill_Broonzy Bella_Heathcote Búsqueda_y_rescate Bojan Bhaisajyaguruvaidūryaprabha Camellia_reticulata Ca_a_rurú Años_80 Calle_Crescent_(linea_Jamaica) Biblioteca_virtual_de_andalucía Cervino Centro_historico_de_Oporto Bregi_Radobojski Caminos_de_Santiago_en_Espana Béhasque-Lapiste Benjamin_rojas Caperea_marginata Callie_Torres Candileja Banco_Central_de_Reserva_de_El_Salvador Boston_Heights_(Ohio) Brain_sur-Longuenée Castellcir_(Barcelona) Bobobo-bo_Bo-bobo_Dassutsu!_Hajike_Royale Beach_98th_Street_(línea_Rockaway) Bergell

html map