Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

ClubJenna Aeropuertos_de_Asia Club_de_Deportes_Temuco Consejo_Preautonómico_del_País_Valenciano Châteauneuf_Val_Saint_Donat Acer_marsicum_f_paeonicum Commodore_Amiga_A-500_Plus Velika_Planina What_lies_beneath Charles_Sturt Chodsigoa_parca Victor_Emmanuel,_Príncipe_de_Napoles Charles_Gauter_de_Ruan Valle_de_Oaxaca Aitor_Begiristain Alarcia_(desambiguacion) Agrostis_vulgaris_var._alba Albon-d'Ardèche Condado_de_Gerona Comecrudo Victor_Duruy Aleación_equiatómica Colegio_de_la_Encarnacion_(Madrid) Yakın Agrupación_de_Electores_Independientes_Zamoranos Chispa_de_chocolate Wizz_Air Villetta_Barrea Conciencia_(Filosofia) Cicaré_CH_1 Cochranella_daidalea Churrete_austral Wilson_Delgado Alcide Chiquimula_(Departamento) Conleth_Hill Victor_Hugo_Viscarra Aguiar_da_Beira_(freguesia) Valeri_Tijonenko Yingaresca_chrysura Washingtonia Christopher_Patten Abadia_de_Scone Colombiers_sur-Seulles Ciclocross Construcciones_Rurales Aconitum_robertianum X_Copa_Mundial_de_Fútbol Alberic A_j_cronin Vladimir_Kush Christoffer_Andersson Vapor_de_ruedas_Blasco_de_Garay Vagon Vacuna_contra_el_VPH

html map