Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Cardasiana Año_121 Cabezo_de_Los_Rincones Ceiba_pallida Bruyeres_le-Châtel Catalisis_en_líquidos_fluorosos Bananas_(película) Cebrecos_(Burgos) Celebridades_(álbum_de_Paulina_Rubio) Calimaya Bessie_love Catedral_de_San_Patricio_de_Dublín Blanco_y_Negro_Music Candler_College_y_Colegio_Buenavista Chamartín_(Avila) Calomicrus_miyamotoi Blanca_Delfina_Soto_Benavides Año_257_adC Campanula_alata Cercanías_murcia/alicante Batman_y_Robin_(videojuego) Catalogo_de_mujeres Blakeanthus Challes_les-Eaux CC_Sabathia Carlos_Gonzales Cera_de_carnauba Barbatre Carretera_Estatal_de_Idaho_55 C.J._Langenhoven Bellevalia_(Verbenaceae) Caballeria_ligera_(Suppe) CB_Santfeliuenc Carlos_Mauricio_Schweitzer Broken/México,_D._F. Chabab_Mohamedia Campeonato_Mundial_de_Remo_de_1992 CIEA Catedral_de_narbona Cachoeira_do_Campo Banesco_Holdig Basílica_Menor_del_Señor_de_los_Milagros_de_Buga Bratina Bridasaurio Castellet_i_la_gornal Boško_Jankovic BYOB Batalla_de_Verdun Brassavola Campeonato_de_Europa_de_Natacion_de_Distancia_Larga_de_2004 Barrio_Panamá_Cabimas Campanula_pusilla_var_foliosa C102 Bréhan Camarhynchus_parvulus

html map