Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Pulmonar Lyperanthus_antarcticus Mari_(Ciudad_antigua) Raoul_Diagne Quimerismo Grevillea_juncifolia Los_Planetas_(Gustav_Holst) Programa_servidor_cliente Gran_Premio_Miguel_Indurain_2011 Región_Altos_Sur Meandro_de_ranillas Lászlo_Solyom Proteles Proteína_motora Lucero_(astronomía) Messier_50 Mark_Kurlansky Lycideopidae Quaderna Premio_David_de_Ciencia_Ficcion Prejuicio_de_punto_ciego Registro_de_Partidos_Políticos_del_Ministerio_del_Interior Raymonde_Vincent Marado_(isla) Maladroit Lo_hecho_esta_hecho Luis_Schmidt Luna_extrasolares Microrregión_del_Baixo_Cotinguiba Michiel_van_Mierevelt Mesembryanthemum_nobile Psicologia_de_la_educacion Lucio_Emilio_Lépido_Paulo_(cónsul_34_a_C_) Reacciona Lorena_Gómez Marc_Forné Marco_Emilio_Lépido_(consul_232_a._C.) MA-60 Lotus_tenuis Mark_Brennan Metro_Iloílo-Guimarás Godinez_(El_Chavo_del_8) Miguel_Gerlero Presa_de_Teton Provincia_autónoma_socialista_de_Kosovo Los_pies_magicos_de_Franny Mammillaria_zopilotensis Létra Pouille_(Vienne) Matilla_de_los_Canos_del_Río R_T_V.E. Region_vinícola_de_Etyek_Buda Pícea_de_Sikkim Línea_1_(TRAM_de_la_Plana) Principe_de_Conde

html map