Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Ornithogalum_bohemicum Máchmetro Parque_Trianon Perla_Aguiar Novi_Sad Olimpiada_iberoamericana_de_quimica Needmore_(Pensilvania) Mézières_au_Perche Nathan_Delfouneso Pongo Orotava Paseo_Balcarce Planta_de_energia_nuclear_Arkansas_Uno Operacion_Plunder Nodulo_auriculoventricular Playa_de_Nhật_Lệ Oxidorreduccion Port_Angeles_(Washington) Orgaza Perclorato Paquicefalosaurínido Osvaldo_Hurtado_Galeguilllo Parenquima Paris_Saint-Germain_F.C. Pico_Berrubia Núria_Camon Parque_Montsouris Operacion_Mar_Verde Parnopini Patio_de_recreos Peter_Senerca Potentilla_alba_var_caulescens Pedro_Damián Orden_Angkor Periquito_amarillo Poliacetilenos Pedro_Álvarez_Castello Planeta_DeAgostini Potentilla_vitodurinensis Picómetro Pinus_latifolia Oropimente Pablo_Federico_Gran_Duque_de_Mecklenburgo_Schwerin Pequeno_punto_azul Pete_Total Países_del_Eje Paseo_de_Bolivar_(Barranquilla_Colombia) Notoacmea_pileopsis Paul_Egede N-ost Portoviejo_(canton) Noticias_de_salamanca Painting_&_Patronage Paralititán Phyllovates_cingulata

html map