Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Heterocigotos Mirando_al_mar_(cancion) Anacharsis_Cloots Ayax_Telamon HMS_Temeraire_(1907) Antiesclavista Atelopus_arthuri Hyde_F._C. Atresia_esofagica Heliotropo_mayor Analisis_de_series_temporales Mitología_hinduista Huelves_(Cuenca) Ideal_(Filosofía) HMS_Cornwall Monumentos_edificaciones_y_lugares_historicos_de_Caracas Guay_(desambiguacion) Area_micropolitana_de_Columbus Ave_Lall Hyperolius_punctatissimus Arteria_circunfleja_ilíaca ITTF_Pro_Tour Guano_de_Barreras Mugica Aysa Anos_1060_adC Astragalus_acetabulosus Arava Ministerio_de_Fomento_(España,_2008-2011) Montana_Sainte_Victoire Aralosaurus_tuberiferus Guerra_de_la_Sucesión_Española Augustus Mototurismo Mirrors_(album) Miroslav Annals_of_the_New_York_Academy_of_Sciences Arbanitas Herjulf_Bårdsson Hibiscus_dominicus Atlas_linguístico Arctocephalus_tropicalis Gymnostephium Guillermo_de_Hauteville Movimiento_Militante_Mauriciano Helga_þáttr_ok_Úlfs Muhammad_ibn_Mūsa_al_Khwarizmi Gringa Audubon_(Pensilvania) Autovia_A_58 Hypogeophis_rostratus Anacanthini Hedjaz IQQ Idioma_Sesotho_sa_Leboa

html map