Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.
|
Rodzaje makaronów:
|
Anelli
| Agnolotti
| Bavette, Bavettine
| Bigoli
| Cannelloni
| Conchiglioni
| Eliche
| Farfalle, Farfalline, Farfalloni
| Fusilli
| Gemelli
| Gnocchi, Gnocchetti
| Lasagne, Lasagnette
| Linguine
| Penne, Penne Rigate
| Pizzoccheri
| Ravioli
| Rotelle, Ruote
| Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
| Spighe
| Tagliatelle
| Tortellini | Pasta |
|
Rotelle, Ruote
Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku.
Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu.
Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.
Modelo_no_lineal
Halloween:_Resurrection
Hal_Blevins
MundoFOX_Latino_América
Hope_Hampton
Hierba_de_San_Lorenzo
Mostallera
Honanotherium
Apertura_y_Finalizacion
Aviación_comercial
At17
Hydrastis_trifolia
Andrés_(obispo)
Mont_lès_Seurre
Hal_David
Guillermo_Martínez_Atilano
Morquera
Antoni_Casamor
Asesinatos_en_whitechapel
Monica_Calcutta_Stormenzan
Artemisia_vulgaris_subsp._heterophylla
Aulacophora_rigoensis
Hugo_de_san_Victor
Astillé
Harder_to_breathe
Hyogo,_Japon
Apparel
Halle,_Alta_Sajonia
Hombres_en_falda
Andrés_Avelino_de_Arteaga_y_Silva_Carvajal_y_Téllez_Girón
Gyromantis_occidentalis
Hector_Hernandez
Aparato_bucal
Henri_d'Artois
Hebraísta
Mini_Espias_3
Ideobisium_schusteri
Hanamaru_Kindergarten
Hampden-Sydney_(Virginia)
Montículo_suave
Montanas_Huangshan
Ministerio_de_Relaciones_Exteriores,_Comercio_Internacional_y_Culto_de_Argentina
Hollandita
Hypsiboas_goianus
Attagenus_basimaculatus
I_Guerra_Mundial
Idioma_teribe-térraba
Asparragina
Mola_(género)
Gévezé
Argentinoidei
Antonín_Pikhart
Ministro_Secretario_General_del_Movimiento
Montecristo_(telenovela_chilena)
Hirundo_paludicola
|