Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Modelo_no_lineal Halloween:_Resurrection Hal_Blevins MundoFOX_Latino_América Hope_Hampton Hierba_de_San_Lorenzo Mostallera Honanotherium Apertura_y_Finalizacion Aviación_comercial At17 Hydrastis_trifolia Andrés_(obispo) Mont_lès_Seurre Hal_David Guillermo_Martínez_Atilano Morquera Antoni_Casamor Asesinatos_en_whitechapel Monica_Calcutta_Stormenzan Artemisia_vulgaris_subsp._heterophylla Aulacophora_rigoensis Hugo_de_san_Victor Astillé Harder_to_breathe Hyogo,_Japon Apparel Halle,_Alta_Sajonia Hombres_en_falda Andrés_Avelino_de_Arteaga_y_Silva_Carvajal_y_Téllez_Girón Gyromantis_occidentalis Hector_Hernandez Aparato_bucal Henri_d'Artois Hebraísta Mini_Espias_3 Ideobisium_schusteri Hanamaru_Kindergarten Hampden-Sydney_(Virginia) Montículo_suave Montanas_Huangshan Ministerio_de_Relaciones_Exteriores,_Comercio_Internacional_y_Culto_de_Argentina Hollandita Hypsiboas_goianus Attagenus_basimaculatus I_Guerra_Mundial Idioma_teribe-térraba Asparragina Mola_(género) Gévezé Argentinoidei Antonín_Pikhart Ministro_Secretario_General_del_Movimiento Montecristo_(telenovela_chilena) Hirundo_paludicola

html map