Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Anomalia_cromosómica Archidiócesis_de_La_Habana Avenida_einstein_(santiago_de_chile) Archeuops_hartmanni Moxostoma_lacerum Antro_pílorico Arañas_de_seda_dorada Huwawa Antonia_Gilabert_Vargas Mohámmed_VI_de_Marruecos Monasterio_de_la_Gran_Laura Moros_y_Cristianos_de_Sax Henry_Halstead Angel_Mariano_Morales_y_Jasso Athroisma Antelope_(Oregón) Arte_de_Cataluna Mireille Andres_Agustín_de_Orbe_y_Zarauz I_Want_Action Arturo_DeFreites Asaphida Aurelio_Menendez_Menéndez Anastasia_Ermakova HN_Pegasi_B Grézieu-la-Varenne Monach Monticello_Brianza Atentados_en_Boston_de_2013 Hello_Gutter,_Hello_Fadder Moldavia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Verano_1996 Hibiscus_tubulosus Attagenus_dispar Asics Ave_de_corral Ate_(diosa) Hidaspes IC_2602 Gustave_Verbeek Asuka_Motomura Hirsch_Apfelbaum Mortadelo_y_Filemon_-_Los_inventos_del_profesor_Bacterio Ascomicete Anders_als_die_Anderen Anaid_(nombre) Anamelba Monolepta_ludicra Guillermo_Carey Historia_de_junior_de_barranquilla Hungria_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Verano_2008 Andrej_Pejić Monroe_(condado_de_Bradford,_Pensilvania) Grifón_Belga Hermandad_de_Nuestro_Padre_Jesús_Nazareno_de_La_Algaba Huesos_del_hombre

html map