Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Mortadelo_y_Filemon_Los_Angeles_84 Montañas_Qilian Asi_son_ellas Antonio_Martinez_Ballesteros Anti-españa Antonio_Munguia Arbutus_unedo_f._subcrenata Mortadelo_y_Filemón_Seul_88 Hoz_de_abajo Mindelo Milton_Friedman Antigono_I_Monóftalmos Hiromi_Tsuru Arnulfo_de_Holanda Guillermo_V Héctor_Suárez Arte_rupestre_del_arco_mediterraneo_de_la_Peninsula_Iberica_en_la_Comunidad_Valenciana Asamblea_Canaria-Izquierda_Nacionalista_Canaria Asparraguina Atlanta_96_(historieta) Ancretieville_Saint-Victor Au_Tabor Artanita Ascoglottis Monte_Cildá_(Palencia) Growth_capital Anti Artaminae Gustav_Teichmuller Morlincourt Apogon_fleurieu Guagnano Modelo_Clark-Wilson Hiperion_(desambiguacion) Aoss II_Gobierno_Constitucional_de_Portugal Augusta_Longbottom Hanok Humaita_(Rio_de_Janeiro) Gustavo_Vazquez_Montes Moral_de_calatrava Heathen Aquilegia_aragonensis Hercules_(macedonio) Australia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Ámsterdam_1928 Armande_de_Polignac Anyanka Ancistrus_aguaboensis Homosexualidad_en_Iraq Hipolito_Unánue_y_Pabón Hecatonicosacoron Asociación_de_Semilleros_Argentinos Mozinna Avelino_Porto ISO_9001:2000

html map