Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Soliera Siete_historias Sueco_obligatorio Subte_de_Boston Tithymalus_prunifolius Torres_Château_Puerto_Madero Shippenville Sistema_de_conducción Sueño_Electro_II Toba_Inlet Soloarte Summertime_in_england Tortrix Telefono_de_información Sebastien_Vaillant Templo_de_Newport_Beach Togetic Sevastópol Starr_Struck:_Best_of_Ringo_Starr,_Vol_2 Tipo_primitivo Tlacuache_norteño Sierra_Segundera Tekagi-shuko Seymour_(Misuri) Soul_Brains Tin_Hinan Tiberio_Claudio_Nerón_(cónsul_202_a_C.) Tell_Asmar Segurola Salsa_alemana Semiótica_estetica Temporada_2010_de_WTCC Sociedad_Distribuidora_de_Materiales_de_Construcción Tio Sertum_Austro-Caledonicum Shiva_Kāmini Thectocercus Tarrytown_(Georgia) The_Adventures_of_T-Rex Sistema_lacustre_Las_Tunas Sungala Self_Entitled Saint_Eloy_la_Glaciere Stictocarbo_gaimardi Saint-Genix-sur-Guiers Selección_de_fútbol_de_Uzbekistán Senorío_de_Bailén Tony_Cortés Sveriges_lantbruksuniversitet Thibon_de_libian The_Home_Depot Sport_Huancayo Sean_Rogerson Stara_Wieś Tiemponuevo_(álbum)

html map