Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Comparacion_de_satelites_naturales_por_tamaño Aeropuerto_Municipal_de_Douglas West_Salem_(Illinois) Viburnum_rugosum Yerba_de_Aquiles Chavigny_(Meurthe_y_Mosela) Churrín_de_Zimmer Vicente_Caruz Vladimir_Bukovski Comite_de_las_fuerzas_politicas_coaligadas_para_la_instalación_del_nuevo_regimen William_Cavendish_(1591-1628) Cires Comboi_Internacional_Porto-Vigo Valencina_de_la_Concepción_(Sevilla) Aiguanegra Zocalo_iberico Conurbania Abadia_de_Prémontré Clasificación_de_Concacaf_para_la_Copa_Mundial_de_Futbol_de_1998 Circo_de_Neron Yin_Yang_Yo Woodbury_(Kentucky) Waldron_(Kansas) Coendú Château_de_Troussay Van_Bronckhorst Adbusting Ciclo_de_trántor Ciega_a_citas WP:RD/DIC07 Abdolreza_Rahmani_Fazli Alatiglossum_micropogon Ciencia_ficcion_de_México Alegría Cho_Chikun Variacional Xtepén A_pastoriza Villacañas_(Toledo) Acció_catalana_republicana XXIII Zhang_Sanfeng Vírgenes_blancas Vizcaya_(Pais_Vasco) Zonas_de_exclusion_aerea_de_Iraq Clasificacion_Internacional_de_los_Trastornos_de_Sueno Aerodromo_de_Granada Zona_de_Rapti Voyageur_(cancion) Xenopseustis_poecilastis Viktoria_Žižkov Adeline_(Illinois) Ageladas_de_Argos Yakovlev_Yak_24 Yoga_vasishtha

html map