Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Estación_Central_de_Utrecht Explosion_de_la_colecturia_de_San_Andrés Francisco_Cervelli Enrique_Fernández_Ayuso Ermesenda Esteatosis_hepática Expansión_(videojuegos) Estación_de_L'Espluga_de_Francolí External_Data_Representation Educación_musical_(vocal) Enfermedad_de_Darier Estación_de_esquí_de_Font_Romeu Felix_Alvarez_Arenas_y_Pacheco Envenenamiento_por_setas Entre_hoy_y_manana Escuelas_Públicas_del_Condado_de_Alachua Fontecha_de_la_Pena Fiat_Val_di_Sangro Emilio_Pérez_Pinero Emilio_Salazar_Farias Español_(Republica_Dominicana) Festival_de_Música_y_Artes_de_Coachella_Valley Epidendrum_erubescens Elecciones_al_Parlamento_Europeo_de_1994_en_los_Países_Bajos El_antidoto Federación_Venezolana_de_Tenis Fiesta_del_Carmen_en_Santander Estado_Libre_Asociado_de_las_Islas_Marianas_del_Norte Francisco_Diaz_Alarcon_y_Covarrubias El_Calvario_(Colombia) Ferrocarril_de_la_Empresa_Minero_Siderúrgica_de_Ponferrada Espíritu_de_conquista Fadrique_Enríquez_y_Fernández_de_Velasco Felipe_VI_de_Borgoña Falsa_causa El_Expolio Eric_Fromm Escribir Estrecho_de_baltisk Eduardo_Brito Escuela_Normal_Superior_(Mexico) Ficus_burkei Estadio_Kerkyra Elecciones_seccionales_de_Ecuador_de_2004 El_ultimo_sueno Feston Eucalyptus_baueriana El_Cliptástico_Top_10_Musical_de_Phineas_y_Ferb Eye_of_the_Beholder Festival_de_la_Cancion_de_la_UAR Ensambladora_Janesville El_chip_prodigioso Experimento_Pound_Rebka Eugerygone Ene_Revista_para_leer

html map