Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Apocopacion Hafez_al-Assad Hispania_Racing_F1_Team Asociación_de_Clubes_de_Traineras Hernia_diafragmática_congénita Holanda_del_Sur Historia_de_los_relojes Historia_de_nueva_zelanda Horgues Montes_de_chjalta Asedio_al_Alcázar_de_Toledo Analisis_matematico Arcosauromorfo Hjörmund Ayuntamiento_de_Pachuca Andrés_Reyes_(desambiguación) Autobuzul_București IP_Control_Protocol Hombre_del_paraguas_(Asesinato_de_JFK) Anssi_Jaakkola Hermandad_de_Jesus_de_la_Salud_y_Maria_Santisima_de_la_Estrella_(Guadix) Hermano_mayor,_hermano_menor Harpaglossini Herqueville Atletico_Espanol Anteiglesia_de_Begona Gustave_LeBon HMS_Repulse Guerra_de_la_independencia_en_Asturias Avetorillo_panamericano Grétry Arco_lobulado Monfaucon_(Dordona) Historia_del_Real_Valladolid_Club_de_Fútbol Homosexualidad_en_Catar Hacenna_Ould_Ely Antonio_dos_Santos_Ramalho_Eanes Aníbal_González_Álvarez-Ossorio Héctor_Antonio_Vernengo_Lima Milán-San_Remo_2006 Ann._S._African_Mus. Guayabota_(Yabucoa) Hilton_Hotels_Corporation Guillermo_de_la_Dehesa Horcajo_de_montemayor Guerra_y_paz_(pelicula_de_1968) Antepasado_comun Gustavo_Machín_de_Hoed Anarco_insurrecionalismo Australia_en_los_Juegos_Olímpicos Apocalyptica_(The_Christmas_Single) Area_metropolitana_de_Tarragona Mortadelo_y_Filemon_-_¡Mascotas! Ashrama_de_yoga Avenida_Bedford_(línea_Canarsie)

html map