Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Bruhathkayosaurio Carlos_Del_Llano Berlencourt-le-cauroy Cementerio_de_los_Ingleses Castalia_spirilis Cereus_griseus C_D_Laguna Capitán_Nemo Canciones_1996-2006 Blechnum_meridionale_var._pubirhachis Año_1392 Campeonato_Mundial_de_Triatlón_de_2004 Carnaval_de_Colombia Bunias_spinosa Camellia_sinensis B'alam_Agab Campeonato_mundial_de_biatlón_de_2007 Basse_Terre_(Guadalupe) Catedral_de_ejmiatsin Calle_Canal_(linea_de_la_8_Avenida) B._bacilliformis Barroca_(Fundão) Björn_Engholm Capsicum_frutescens Calamanthus_cautus Bahia_de_Rekata Bronfenbrenner Basílica_de_Santa_Praxedes Cadiar Cayo_Junio_Bubulco Binnie_Barnes Año_1746 Campestre Caliechthrus Central_hidroelectrica_Simon_Bolívar Bush_(Illinois) CW_Virginis Bryan_de_la_Fuente Bebida_energética Beaucamps-le-Vieux Carta_de_Derechos_Fundamentales_de_la_Union_Europea Behramkale Castillo_de_Cera Calliandra_erubescens Cantón_de_Compiegne_Sud_Ouest Brotzu Camilo_Vargas Bobby_Morrow Camet_Norte Burning Centro_de_Visitantes_Istmo_Ameghino Campeonato_Mundial_de_Baloncesto_Femenino_de_1957 Campeonato_Brasileno_de_2007 Bernie_torme Bob_Johnson

html map