Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Julio_César_Villafuerte Lilly La_Union_(ciudad_El_Salvador) Klenow Leptopelma J.Sturm John_G_Roberts Korn Isla_Oroluk Jose_Maria_Contursi Kingdom_Under_Fire:_The_Crusaders Invasion_of_the_body_snatchers Kyūjutsu Juan_Ángel_Romero_Isasi Juan_Labat Instituto_de_Estudio_Avanzado Jean-Marc_Sauve José_Garro Legrand_d'Aussy José_Antonio_García_Fernández Jorge_Fernandez_Madinabeitia Juego_de_estrategia Kuzmá_Minin José_Vicente_de_Olmos Izamal José_María_Pedroza La_noche_de_yuri Linea_1_del_Metro_de_Bilbao La_tercera_muchacha Jiangsu_Sainty Jose_Luis_Quintana_Alvarez Jesús_Liceras Jardín_Botánico_Jindaiji Instituto_de_Investigacion_de_Silvicultura_de_Montana_y_Dendrarium_de_Sochi Lawrence_Gordon Ir_al_garete Jack_Nitzsche Islas_Las_Llaves La_Bajada Jean-Marc_Mandosio José_R._Díez_Cuquerella Jianchá_Yùan Jesús_Mª_Ruiz_Ayúcar Intestino_delgado La_Vanguardia_(Santa_Fe) La_Historia_de_Brooke_Ellison Io_(mitología) Leuggern Ipecacuanha_fusca Les_Ferres Joaquín_Briz Jose_María_Juaristi Josep_Sánchez Leptispa_atra Labajos

html map