Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Cenote_sagrado_de_Chichen_Itza Años_locos Bakal Cebra_de_los_llanos Camptostylus Cardumen Batalla_de_jodoigne Bonneville_la_Louvet Bujurquina_ortegai Cala_del_plomo Bote_motorizado_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_1908 Charca_intermareal Brión_(La_Coruña) Bhagavat_purana Campeonato_Mundial_de_Esquí_Alpino_de_1936 Bárbara_Palacios Cartilago_de_tiburon Biddulph Bisboeckelera Benzoato_cálcico BBC_Radio_1_Live_in_Concert Celulas_de_Reed-Sternberg Bettegney_Saint-Brice Campeonato_Europeo_de_Natación_de_1950 Cayetano_Andrade_Lopez Cantón_de_Anglet-Norte Carbacefem Cercamoniinae Campeonato_de_Wimbledon_1965 Basilica_de_la_Mercè Bandera_de_Komi Caldes_de_Montbui_/_Caldas_de_Mombuy Batalla_de_Novara_(1513) Basilepta_chiangmaiensis Bujumbura Cassius_M._Clay Cauvin Campeonato_mundial_de_badminton_de_1980 Befana Bohemundo_de_Nápoles Bede_durbidge Campañas_antarticas_argentinas_de_1970_a_1979 Bohemia_literaria_espanola Campo_de_concentracion_de_Albatera Ceddhperu Chaperón_(sombrero) Batalla_de_Al_Yauf Cape_Canaveral_Air_Force_Station_Space_Launch_Complex_40 Biblioteca_regional_joaquin_leguina Buques_Q Cerrojo_Peabody Birmingham_City_Schools Bota_de_Oro_1999–00 Benito_joanet_jimenez Cepa_schoenoprasa

html map