Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

The_Verdant_Braes_of_Screen Tepango_de_Rodríguez Torre_solar Sölden_(Selva_Negra) Soyeria_paludosa Taxon_Lázaro Teatro_Nacional_Cervantes Tratado_de_Permuta Termopsidae Sofá Tortuga_de_las_Galapagos Tastoanes Sharpstown_Center Terry_v_Ohio Tarn_et_Garonne Selección_de_futbol_de_Vietnam Teoría_trialista The_Fly_(ópera) Sonata_para_violonchelo_n._4_(Beethoven) Síndrome_de_hiperpresión_rotuliana Salvelinus_inframundus Saint-Vincent-Lespinasse Shannon_Stewart_(playmate) Teoria_Queer Sch_Bip Tithymalus_velenovskyi Steve_Jobs_(libro) Serie_A_1941_42 Tirveng. Toni_Tapalović Tokyo_Sonata Tema_del_traidor_y_del_héroe Tarjan Thrill_Seekers_(serie_de_televisión) Sikorsky_S-40 Scagliozzi Streptosporangineae San_Andres_de_Arroyo Savannajet Sharbat_Gula Subdiácono Santa_cruz_del_tozo Saint_Maurice_Thizouaille Torneo_Clausura_2010_(Bolivia) Torres_del_Agua Teodoro_de_Iradier Schmidt-Leb. Telefonia_Movil_Nordica Stromboliano Teatro_ateneo_de_maracay Siddha_Yoga Tableless Temporada_2013_del_Rally_NACAM Teleton_2011 Sintipo

html map