Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Bactridinae Blancocerosaurus Bloomfield_Hills_(Míchigan) CP_Serie_9400 Castellfollit_de_Riubregós_(Barcelona) Carpio_(Valladolid) Castillo_de_Vila-seca Café_Universal Calle_110_-_Cathedral_Parkway_(línea_de_la_7_Avenida-Broadway) Casa_de_wettin Bassignac_le-Bas Casa-pazo_de_Vaamonde Cayo_Ratones Bandera_de_la_Federación_de_Rodesia_y_Nyasalandia Cabo_mayor_(militar) Capilla_Notre-Dame-du-Haut Calle_57_(linea_de_la_6_Avenida) Calle_163_Avenida_Amsterdam_(línea_de_la_8ª_Avenida) Birinchi_Ligasi Batalla_de_Otumba Bloc Branner Bad_Schussenried Carrie_Prejean Chambornay_lès_Bellevaux Bart_Van_den_Bossche Bengt_Bergius Butiraldehído Black,_Red,_Yellow Benny_Goodman Campeonato_Europeo_de_Natacion_en_Piscina_Corta_de_1998 Bolas_Criollas Calle_de_la_princesa Cesped_francés Caza_pesado Brea_Grant Carlos_Graef_Fernández Caripuyu Chalivoy-Milon Blitum_glaucum Calceolaria_mirabilis Bartolome_maria_de_las_heras Basilio_Losada Bu_181 Belldandy_(¡oh_mi_diosa!) Canton_de_Perpinan_6 Batalla_de_coquimbo Casa_colonial Bessuejouls Buzzcocks_F.O.C. Chalepus_aeneiceps Campeonato_Brasileño_de_2004 Cemitério_do_Morumbi BAP_Montero_(FM-53) Branding

html map