Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Gran_Premio_de_Mónaco_de_1988 Lookout_Mountain_(Tennessee) Primera_division_espanola_1996_97 Medabot Rally_de_Mongolia Microrregion_de_Vitoria Gonioctena_suwai Quarkonia Mijaíl_Nosyrev Markel_Bergara Región_sur_del_Valle_del_Cauca Miguel_Sebastián_Gascon Michael_Nielsen_(desambiguación) Los_dedos Mesorregiao_do_Centro-Norte_Baiano Manuel_Larrea Maria_de_Grecia Líneas_Aéreas_del_Noreste Mark_Robert_McNamara Quinto_Fabio_Vibulano_(cónsul_485_a_C_) Gran_Premio_La_Marsellesa Gradientes Meilichius_nigricollis Presidentes_de_Azerbaiyan Pézenes_les-Mines Mambere-Kadéï Prunus_communis_f._macrocarpa Principe_Felipe M_B_A_A. Redings_Mill_(Misuri) Los_Angeles_(California) Malva_(color) Martin_Bonhoeffer Punjab_(India) Lucia_Galán Primera_Division_de_Espana_1985/86 Pseudosilvanus_distinctus Luis_Cluzeau_Mortet Metro_Moyua Príncipe_Leopoldo_de_Bélgica Mi_querida_familia Ratkovic Provincia_de_Pazardzhik Melodifestivalen_2013 Mark_González Presa_de_Dolores Línea_195_(Montevideo) Pulmonar Raión_de_Drahičyn Miguel_obando_y_bravo Gresslyosaurus Ray_Ozzie Gonzalo_Valenzuela Michigan_City Goodwood_Revival

html map