Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Manzanedo Mikasuki Manuel_Ángel_Molina_Bedoya Pyrethrum_grossheimii María,_Madre_de_Cristo_(película) Pseudispella_radiata Gosnold_(Massachusetts) María_del_Rosario_Espinoza Radischev Maguri_Racatău Lotophyllus_argenteus_subsp._linnaeanus Raulin Purpureostemon_ciliatus Lytta_aratae Pseudeminia Luz-Ardiden Marduk-apal-idina_II Mahou_Sensei_Negima Maria_Teresa_Josefa_de_Habsburgo Quincoces_de_Yuso Ranunculus_trichophyllus_proles_godronii Psychotic_Waltz Primera_División_de_México_1950/51 Psametico_I Prosphytochloa RTCG Provincia_de_Phuket Miguel_Ángel_Perez_Lasa Marina_Imperial_alemana Michael_Scriven Martes_de_Carnaval Lodi_(condado_de_Washtenaw,_Míchigan) Mezquita_Al_Ahmad Los_Irregulares_de_Baker_Street Ramón_Maria_de_Aldasoro Maria_Jesús_de_Agreda Rafael_de_micoleta Raúl_Maneyro Quingentole Luis_Fernandez_(actor_venezolano) Mesorregiao_do_Vale_São-Franciscano_da_Bahia Region_Metropolitana_de_Sao_Paulo Masaoka_Shiki Protonación Menétréol_sur-Sauldre Malthinus_ssulingensis Rayos Rasalhague R-8_(cohete) Primer_imperio_bulgaro Luis_Ruiz_de_Aguirre Luisa_de_Carvajal Medicina_regenerativa Radiómetro_de_Nichols Real_Valladolid_Club_de_Futbol

html map