Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Banderas_británicas_de_las_Invasiones_Inglesas_conservadas_por_Argentina Batalla_de_Wareham Carlota_(postre) BE_(album_de_Pain_of_Salvation) Bases_Autónomas Carbonero_de_Ausín Año_34_adC Campeonato_de_Espana_de_Ciclismo_de_Montana Bayfield_(Colorado) Calibre_(Ingenieria) Campeonato_europeo_de_hockey_sobre_patines_masculino_de_2006 Batalla_de_Wakefield Caumont_(Eure) Cerro_de_Chepe Cabrerizos_(Salamanca) Broken/Siglo_V_a._C. Betty_Arlen Call_of_Juarez:_Bound_in_Blood Blues-rock Centro_de_Formacion_Tarapacá Borja_(Peru) Castro_de_Rey_de_Tierrallana Bey-sur-Seille Carabiza Cerro_Carape Bartolome_pérez_casas Billbergia_fasciata Cabá_Naró Cerro_del_Espiritu_Santo Bilbao_Metrópoli-30 Campeonato_de_Fútbol_de_Costa_Rica_1929 Balanceo_de_carga Bupleurum_opacum Brecy-Brières Bandera_de_Gran_Canaria Campeonato_Mundial_de_Baloncesto_Femenino_de_1986 Batalla_de_Chernomen Bandung_Raya_Football_Club Berza_silvestre Bogdanović Canal_de_IRC Central_United_Football_Club Cabañuela_(desambiguación) Caja_tonta Cavalucci Banda_sonora_de_Secreto_en_la_montaña Año_1495 Batalla_de_Simancas Campo_electrico Boca_seca Barbus_erubescens Baiano_(AV) Begonia_obliqua Bosque_de_Fontainebleau Carmen_(Costa_Rica)

html map